Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

На 81-ому році життя відійшов у вічність керівник «Прикарпаття» Михайло Сондей

Переглядів: 1319

18 березня перестало битися серце незабутнього маестро, знаменитого хормейстера, заслуженого працівника культури України, керівника народного ансамблю пісні і танцю «Прикарпаття» Михайла Васильовича Сондея.  

Михайло Васильович народився в селі Довпотів Калуського району. Перші ази музичного мистецтва здобув у Калуській музичній школі, згодом навчався в Снятинському училищі культури, по закінченні якого вступив до Київського Державного інституту культури. Викладачами по диригуванню в Михайла Васильовича були Михайло Гринишин та Анатолій Авдієвський.

По закінченні навчання повернувся у Калуш, де спочатку працював диригентом хорового колективу при районному будинку культури, а потім концертмейстером в ПК «Мінерал».

У 1968-му розпочалося зародження легендарного колективу. Чимало зусиль довелося докласти Михайлові Сондею, щоб творчість ансамблю «Прикарпаття» завжди перебувала у вирі суспільного життя країни.

Все розпочалося із невеличких виступів перед працівниками заводу «Хімметалургбуд», жителями міста та району. Згодом завдяки професійності хористів і керівника, «Прикарпаття» почало активно працювати над освоєнням фольклорного простору не лише Калуша, але й багатьох регіонів України. За вагомі досягнення у 1973 році колектив отримує почесне звання «народного», а за високий професіоналізм Михайло Сондей удостоюється звання залуженого працівника культури України.

Неабияка заслуга хору «Прикарпаття» у нелегкій ході України до її Незалежності. Зокрема, під час становлення Української держави в 1991 році колектив їздив на схід піднімати свідомість побратимів українців. Цілий місяць хористи гастролювали в Криму.

Не перестаючи працювати і удосконалюватися, хор «Прикарпаття» розширює свою діяльність і за межами України. У 2009 році колектив перебуває в Австрії на традиційному передріздвяному фестивалі «Міжнародні співи Адвенту у Віденській ратуші». Зі 112-ти колективів «Прикарпаття» отримує найвищу нагороду фестивалю − диплом переможця. Про неабиякий успіх ансамблю у Відні свідчить і те, що відразу в ході фестивалю були випущені спеціальні поштові конверти із світлиною «Прикарпаття».Також хористи виступають в Москві, Санкт-Петербурзі, Словаччині, Німеччині, Болгарії, Вірменії, Румунії, Польщі.

У творчому доробку колективу — багато всеукраїнських і міжнародних конкурсів, фестивалів. Серед числа кращих творчих колективів ансамбль неодноразово брав участь в творчих звітах майстрів Івано-Франківщини на сцені Національного палацу мистецтв «Україна» в Києві. Окрім цього, «Прикарпаття» завоювало п’ять золотих медалей та грамоту Верховної Ради України, Міністерства культури і туризму України. На рахунку колективу шість фільмів-концертів, знятих професійними студіями Київського, Львівського та Чернівецького телебачення. Деякі з них неодноразово транслювались на центральному телебаченні, а також демонструвались в США та Канаді під час передач для української діаспори.

Крім того, Михайло Васильович був автором численних творів, обробок українських народних пісень. Також його колектив був учасником багатьох благодійних концертів.

Приклад його самовідданого служіння рідному народові на засадах високого професіоналізму і громадянського поклику душі є вічним заповітом для нас, для прийдешніх поколінь митців.

Управління культури, національностей та релігій м. Калуша з глибоким сумом висловлює свої найщиріші співчуття рідним, близьким, колегам з приводу тяжкої втрати.

Вічна Пам’ять великому маестро – Михайлові Сондею!

Схожі матеріали за тегами: Ансамбль Прикарпаття керівник Сондей

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: