Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

65 років тому Долина дала нафту з першої свердловини

Переглядів: 980

Очолював бригаду буровиків майстер В.Т.Трапінзон. Буріння проходило із значними ускладненнями, які були обумовлені недосконалою технікою, відсутністю необхідних хімічних реагентів та практичного досвіду в бригади. Свердловина була пробурена до 1818 метрів. На цій глибині бурильне устаткування перестало працювати. Спроби його звільнити з обвалу закінчилось тим, що на поверхню хлинув величезний фонтан нафти. Таким чином, 30 серпня 1950 року було відкрито нове потужне нафтове родовище.

Ліквідація фонтану відбувалась у надзвичайно складних умовах, бо для цього не було ні спеціалістів, ні відповідних пристосувань. За спогадами очевидця тих подій, майстра Л. Г. Шеремети, свердловина викидувала майже 100 тонн нафти за добу – стільки, скільки видобував весь Ріпнянський нафтопромисел!

Майже два тижні йшла підготовка до глушіння фонтану. Потім робітники демонтували бурове обладнання, а потік нафти спрямували в земляні амбари. Дякуючи самовідданій праці нафтовиків, фонтан у стислі строки був приборканий.

Згодом почалось облаштування свердловини. Були побудовані нафтозбірники, нафтопроводи, насосна станція, наливна естакада, котельня, об'єкти електро- і водопостачання, під'їзні дороги. У стислі строки були зведені тимчасові дерев'яні приміщення, гуртожиток, у житловому будинку на Брочкові відкрита їдальня...В новій частині міста нафтовики почали зводити одноквартирні, так звані фінські, будинки. Одночасно проводилось облаштування перших свердловин, будівництво групового нафтозбору та інших промислових об'єктів.

Відкриття Долинського нафтового родовища сприяло нарощуванню геолого-пошукових і бурових робіт. Їх виконували Долинська контора буріння і Болехівська нафторозвідка, в складі яких було 12 бурових бригад. Вже у 1955 році менілітовий поклад Долинського родовища експлуатувався 18-ма фонтанними свердловинами, річний видобуток нафти досяг 145 тис. тонн.

...Сьогодні нафтовидобувана галузь переживає не найкращі часи. Але, як заявили під час цьогорічного круглого столу «Нафтогазова Долинщина: проблеми та перспективи», ініційованого Долинською міською радою в рамках IV Міжнародної науково-технічної конференції «Нафтогазова енергетика 2015» провідні науковці, запасів нафти в надрах Долинщини залишилось більше, ніж видобуто. Проте для того, щоб обсяги нафтовидобутку на території нашого міста й краю зростали, необхідним є залучення в галузь потужних інвестицій.

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: