Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Активісти розблокували дорогу на Львів через Жидачів

Переглядів: 1597

Жителі села Довгий Войнилів від 16 липня перекривали дорогу Калуш – Миколаїв на Львів.

 З наступного дня акцію протесту підтримали і мешканці Копанок. Не залишаються осторонь і жителі сусідніх сіл — Негівців, Гуменова. Вони перемінно несли варту на блок-постах. Про це інформують «Вісті Калущини»..

24 липня на зустріч із активістами приїхав заступник начальника Служби автомобільних доріг в Івано-Франкіській обасті Олександр Голод та начальник Івано-Франківського відділу комплексного проектування державного підприємства «Укрдіпродор», депутат обласної ради Микола Кузьма.


Олександр Голод запропонував два шляхи вирішення проблеми.

Перше — це ямковий ремонт, його можна розпочати до середини серпня. Але люди на таке не погодилися. Про це вони уже заявляли на зустрічі із заступницею голови ОДА Марією Савкою.

Другий шлях вирішення проблеми більше влаштовує активістів. Щоправда, доведеться зачекати. Микола Кузьма розповів, що Івано-Франківський відділ комплексного проектування державного підприємства «Укрдіпродор» підготує проектно-кошторисну документацію. Зазвичай, ця процедура триває 10 робочих днів.


Тож Служба автомобільних доріг зможе 1 серпня оголосили тендер. В цьому можна буде переконатися, зайшовши на сайт системі державних електронних закупівель ProZorro. Далі доведеться чекати місяць до закінчення тендеру, потім буде визначення переможця, ще 10 днів дається на оскарження тендеру. І тільки після цього фірма, яка виграє тендер, зможе приступити до робіт. Тобто дорогу почнуть робити не швидше середини вересня.

Ще одна перешкода — Кабмін не передбачив у цьому році коштів на капітальний ремонт дороги «Калуш – Миколаїв». Тож Олександр Голод звернувся з проханням до сільських рад Верхнянської ОТГ та Копанок, щоб ті виділили мінімальні кошти, аби Служба могла оголосити тендер.

За його словами, 200-300 тисяч гривень для співфінансування робіт. Також виділити кошти обіцяє й обласна рада.

Сума на капітальний ремонт 15 кілометрів буде потрібна дуже велика — 150-180 мільйонів гривень.


Місцеві активісти знайшли фірму, яка готова ремонтувати дорогу «в борг». Щоправда, доведеться чекати. Адже фірма все-таки, щоб почати роботи, повинна виграти тендер. А чи це так буде, ніхто ж не може гарантувати. Тому частина активістів не погоджувалася розблокувати дорогу, люди казали, що будуть стояти доти, доки не приїде техніка знімати старий шар асфальту.

Проте згодом люди погодилися розійтися на деякий час по домівках. Спершу до вівторка — перевірять, чи оголошено тендер. А далі чекатимуть до середини вересня.

Люди кажуть, що контролюватимуть процес. І готові перекривати дорогу знову, або навіть їхати далі — до Івано-Франківська чи й до Києва.

Тож наразі дорога «Миколаїв – Калуш» розблокована.

 

 

Схожі матеріали за тегами: дорога перекрили сівка войнилівська

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: