Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Через екологічну ситуацію Калуш може залишитися без води

Переглядів: 2218

Екологічна ситуація на Калущині потребує негайного втручання вищого керівництва держави, оскільки може перерости у техногенно-екологічну та соціальну ситуацію транскордонного характеру.

В цьому переконані депутати новообраної Калуської міської ради. Тож на черговій сесії вирішили звернутися до Кабінету Міністрів України, народних депутатів Едуарда Прощука та Олега Марусяка з проханням розглянути можливість створення міжвідомчої комісії з представників центральних, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та інших компетентних органів для виїзду до Калуської міської територіальної громади та вивчення питання на місці, з метою напрацювання пропозицій щодо шляхів вирішення екологічних проблем Калуського гірничопромислового району.

«У межах території Калуської міської територіальної громади та її промислової зони (Калуського промвузла) знаходяться території, на яких відбуваються такі небезпечні явища, як зсуви земної поверхні, карстові утворення, а також засолення водоносного горизонту, поверхневих та ґрунтових вод, – ідеться у зверненні. – Ареали засолення, що сформувалися внаслідок активного вимивання солей із хвостосховищ, солевідвалів, що витискається із затоплених шахтних виробок, розширюються. Розвиток таких процесів призвів до забруднення водоносного горизонту та загрожує втратою головної водозабірної станції «Добровляни» (90% водопостачання міста).

Зсувні процеси розвиваються над відпрацьованими шахтними полями солевидобувних рудників «Калуш», «Голинь», «Ново-Голинь», а також мікрорайонах Височанка та Хотінь, що знаходяться на території Калуша. Такі процеси, крім погіршення умов проживання, загрожують також пошкодженням та руйнуванням житлових будівель, транспортних сполучень та інженерних комунікацій».

Депутати зазначають, що за результатами геофізичних досліджень, проведених у попередні роки науково-дослідними інститутами, було виділено ряд аномальних зон, у межах яких можна прогнозувати активізацію просадок та утворення провальних воронок.

«Процес зсуву земної поверхні буде тривалим, деформації матимуть нерівномірний характер і на деяких ділянках можуть виявитись критичними. У зону просідання потрапляють 1009 індивідуальних житлових будинків м. Калуша, сіл Сівка-Калуська та Кропивник. Загальна кількість людей, що підлягають відселенню, складає 4238 осіб.

У листопаді 2015 року в м. Калуші неподалік перехрестя вулиць Вітовського, Глібова та Мостиської, на північному каїнітовому полі рудника «Калуш» ДП «Калійний завод» ВАТ «Оріана», утворилася провальна воронка №14а (провальна воронка №14 виникла ще 2008 року).  Впродовж 2017-2018 років дані провалля було ліквідовано коштом міського бюджету. Витрати склали 1 045 тис. гривень.

У 2020 році активізувався процес просідання земної поверхні в с. Кропивник. Просідання площею близько 6 га, глибиною до 1 м, яке відбулося за межами населеного пункту на відстані орієнтовно 300 м до житлових будинків, заповнилося водами атмосферного походження», – йдеться у зверненні.

Депутати зазначають, що дана ситуація викликає стурбованість та соціальну напругу серед місцевого населення та потребує негайного реагування та вирішення. Крім того, просять розглянути можливість розроблення Державної програми будівництва житлових будинків для відселення людей, які проживають у небезпечних зонах просідання.

 

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: