Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Дифтерія: єдиним способом профілактики захворювання є щеплення

Переглядів: 1202

Перші роки свого життя дитина проводить під опікою рідних та близьких. Вони дбають про її здоров’я, спостерігають за розвитком, радіють її маленьким досягненням. Часто батьки не замислюються над тим, що цим прекрасним подіям може завадити хвороба. Але від більшості небезпечних захворювань можна захиститись шляхом вакцинації. І дифтерія не виключення.

Зараз спалахи дифтерії спостерігаються у Венесуелі, Бангладеші, Ємені. Проте варто пам’ятати, що епідемії дифтерії носять циклічний характер і зустрічаються кожні 15-25 років.

До прикладу, у 1877 році на території сучасної Галичини від дифтерії померло близько 578 людей. У 1991 році в Україні розпочалась епідемія, яка тривала 6 років. Захворіло 20 тис. людей, померло 696, з них близько 170 — діти. Тоді епідемію вдалося зупинити шляхом додаткової вакцинації. Збудник дифтерії постійно циркулює серед населення, і тому зі зниженням рівня вакцинації спалах можна очікувати в будь який момент.

Що потрібно знати про дифтерію?

Це гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним шляхом передачі. Викликає дифтерію бактерія. Джерелом інфекції є хворий на дифтерію або ж носій. Дифтерія зустрічається сезонно - осінь-зима. Інкубаційний період - 2-10 діб. В основному захворювання проявляється у вигляді ангіни, під час якої у горлі з’являються плівки сірувато-жовтого кольору, які важко знімаються та часто утруднюють дихання. Крім ангіни дифтерія проявляється підвищенням температури, слабким болем у горлі при ковтанні, загальною слабкістю, збільшенням лімфовузлів, набряком підщелепної ділянки. Дифтерійна бактерія виділяє токсин, який потрапляючи в кров вражає різні органи. Найчастіше це серце (міокардит), нервова система (параліч м’якого піднебіння, голосових зв'язок, дихальних м’язів), нирки (токсичний нефроз). Ці ускладнення можуть призвести до смерті.

Основне лікування – це протидифтерійна сироватка. Вона може нейтралізувати токсин та врятувати життя. Якщо сироватку вввести в перші дві доби захворювання - ефективність у 20 разів вища, ніж якщо це зробити на 5-у добу, тоді ризик ускладнень дуже високий. Проте навіть при своєчасному лікуванні близько 20% хворих помирають.

Єдиним способом профілактики дифтерії є щеплення. Стандартний курс протидифтерійних щеплень передбачає введення дитині чотирьох доз вакцини (в 2, 4, 6, 18 місяців) та ревакцинація в 6 та 16 років. Дорослим потрібно повторювати щеплення після «дитячого» курсу кожні 10 років. Якщо дорослий взагалі не щеплений, або не знає скільки доз щеплення йому було зроблено, тоді має вакцинуватися за такою схемою: дві дози вакцини з інтервалом один місяць і третя через півроку.

Зараз в Україні наявні 9,7 млн доз комбінованої вакцини від дифтерії (АКДП, АДП, АДП-м). Якраз вакцину АДП-м використовують для вакцинації дорослих та дітей старших 7 років. Вагітних так само потрібно щеплювати. Вакцину їм вводять одноразово у 2-3 триместрі.

Отже, якщо 95% людей матимуть імунітет проти дифтерії, вона не зможе поширюватися територією країни. Такий імунітет називається «колективним». Колективний імунітет захищає дітей, котрим не можна проводити вакцинацію (тяжкі імунодефіцити, ВІЛ інфіковані та ін.).

Окрім вакцинації, інших перевірених ефективних способів профілактики не існує. Загартовування, здоровий спосіб життя, раціональне харчування безумовно є важливим для здоров’я дитини, проте все це не може захистити її від інфекцій, проти яких проводиться вакцинація, та їх ускладнень.

На даний час у Калуському міському центрі первинної медико-санітарної допомоги в достатній кількості наявні всі види комбінованих вакцин для дітей та близько 600 доз для вакцинації дорослих.

Що потрібно зробити перед щепленням

Найперше прийти в поліклініку і після вимірювання температури та огляду лікаря з хорошим настроєм вакцинуватися! Вакцинація і для дітей, і для дорослих - безкоштовна.

Уляна КУЛИНИЧ-ЛУЧКО, лікар-педіатр КМЦ ПМСД.

 

Схожі матеріали за тегами: Дифтерія симптоми щеплення

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: