Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Для погашення аптекам боргів за інсулін із міського бюджету виділили 1 мільйон гривень

Переглядів: 797

Незважаючи на численні звернення Калуської міської ради до уряду, облдержадміністрації з вимогою профінансувати за зобов’язаннями держави інсуліни, коштів Калуш так і не дочекався. У результаті, ситуація в місті в цій сфері є вкрай незадовільною, хоча й не унікальною в Україні.

Проблема полягає в тому, що безоплатне забезпечення хворих на цукровий діабет інсулінами декларується державою, фіксується в різних документах і реалізується завдяки програмі реімбурсації. Але закладених у державному бюджеті і виділених регіонам на придбання інсулінів коштів катастрофічно не вистачає, повідомляє пресслужба Калуської міськради.

За офіційною минулорічною інформацією, яка розміщена на Урядовому порталі, «в бюджеті МОЗ України на 2019 рік вдалося закласти на відшкодування вартості препаратів інсуліну за кошти державного бюджету 841 мільйон 175 тисяч гривень. Ці гроші покриють 87% від загальної потреби. Лише 13% від потреби мають бути забезпечені з місцевих бюджетів». А практика показує незабезпеченість на рівні 46 відсотків! Рішенням обласної ради «Про обласний бюджет на 2019 рік» місту Калушу на 461 пацієнта виділено 2 млн 179 тис. грн  при потребі 4 млн 067 тис. грн. У 2020 році збільшення субвенції не відбулось.

Через таке недофінансування державної програми аптечні заклади, які проводять безоплатну видачу інсулінів, стали заручниками ситуації. На сьогоднішній день вже накопичилося боргів на понад 1,6 млн грн. Калуська міська рада з бюджету міста в 2019 році спрямувала 500 тис. грн, які не були заплановані, і які довелось забирати з життєво важливих для містян статей видатків.

На позачерговій сесії Калуської міської ради, яка відбулась 13 січня, з ініціативи міського голови Ігоря Матвійчука задля безперебійного забезпечення хворих інсулінами виділено ще мільйон гривень.

Схожі матеріали за тегами: Калуш бюджет кошти інсулін

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: