Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Голосування за громадські проекти триває. Уже визначилися ТОП-5 лідерів

Переглядів: 2153

Цього року Калуш вперше взявся за реалізацію громадського проекту «Бюджет участі», який надає можливість кожному мешканцю долучитись до розподілу коштів міського бюджету для реалізації ідей, які б сприяли покращенню нашого міста та добробуту його жителів.

На розгляд комісії з питань бюджету участі калушани подали 45 проектів, проте до стадії голосування допустили лише 20.

Додамо, що на реалізацію проектів передбачено 1,5 млн грн. Переможцями стануть ті, за які проголосує найбільша кількість калушан. Скільки їх буде, поки що сказати важко, оскільки все залежатиме від бюджетів проектів. А вони - різні.

Голосування розпочалося з 10 листопада і триватиме до 30 листопада. Наразі минув тиждень і вже вималювалися перші лідери. Станом на 10.25 17 листопада участь у голосуванні прийняли 1053 особи, які подали 1722 голоси.

Наразі у ТОП-5 увійшли такі проекти:

- Модернізація ігрових майданчиків у дошкільному навчальному закладі «Червона шапочка»422 голоси, бюджет – 299 845 грн;

-Теплий храм329 голосів, бюджет – 297 758 грн;

-Озеленення дворів та вулиць міста149 голосів, бюджет – 200 160 грн;

- Парк «Просто мрій»115 голосів, бюджет – 298 800 грн;

- Дитяча мрія міні-поле для футболу на вулиці Рубчака  – 91 голос, бюджет – 208 300 грн.

Проте це ще не означає, що саме вони переможуть. Все залежить від активності і вибору калушан. Варто зазначити, що важливу роль тут відіграє агітація, яку ведуть автори проектів.

Щодо аутсайдерів, то до трійки потрапили наступні:

- Освітлення наземного пішохідного переходу по вулиці М. Євшана17 голосів;

- Облаштування майданчика для паркування автомобілів на вул. С. Стрільців, 9 та 1518 голосів;

- Сучасний дитячий майданчик20 голосів.

Інші 12 проектів підтримали приблизно 40-60 жителів міста.

Прикметно, що думки калушан з приводу проектів, які комісія допустила до голосування, доволі різні. Найактивніше ними жителі міста діляться у соцмережах.

До прикладу, Сергій Гумілович зазначив: «На жаль, більшість проектів не є інноваційними, але й часу не було детально прорахувати справді якісний інноваційний проект. Я вже витратив всі свої 5 голосів на проекти, які мені видалися найбільш актуальними. Також звертав увагу, щоб кошторис проекту був реалістичний, а не направлений на тупе «освоєння» коштів наперед визначеними людьми. Дуже дивно, що такий проект, як тепла підлога в церкві, взагалі допустили до конкурсу. Хіба церква це комунальний заклад?»

«Сонячне дерево, табло. Та зробіть безпечні пішохідні переходи, тротуари, світлофори. Зрештою позакривайте каналізаційні люки. Та ні, треба в церкві теплу підлогу!!! Так це повноцінна комерційна структура, зі своїм уставом і капіталом. В дитячих садках теплої підлоги нема, лікарні, поліклініки в жалюгідному стані, а вони підлоги хочуть. СОРОМ...», - йдеться у дописі Василя Насадюка.

Свої «п’ять копійок» з приводу бюджету участі висловив і колишній депутат міськради Віталій Крохта: «На мою гадку, необхідно, щоб проект містив новизну ідеї, новаторство, креативність, інновацію, залучення сучасних технологій. Щоб реалізований проект покращував імідж міста, ставав впізнаваною візитівкою і в подальшому прикладом для щоденного застосування у діяльності структур міської ради.

І от: з 20 проектів під ідею новаторства, креативності або інновації можна віднести всього декілька: 02. «Благоустрій майбутнього-заправка для електромобілів» (Володимир Микитин), 03. «Велопарковка, крок до велосипеда» (Володимир Микитин), 16. «Сучасний вуличний баскетбольний майданчик» (Тетяна Ігнатюк, Людмила Семанишина), 28. «Обмежувачі руху вантажного транспорту» (Володимир Микитин), 37. «Освітлення наземного пішохідного переходу по вулиці М.Євшана» (Антон Лех), 41. «Реконструкція замкової криниці» (Олег Відливаний, Богдан Яневич, Віктор Павлів), 44. «Надійні велопарковки біля адмінбудівель, комунальних та навчальних закладів» (Андрій Когут, Святослав Федоришин), 45. «Сонячне дерево» для зарядки телефону, планшета та інших ґаджетів» (Руслана Овсеєнко).

Усі решта проекти, не применшуючи їхньої нагальності, повинні і мусять реалізовуватись поза межами бюджету участі. Інакше стає незрозуміло, для чого створювати поділ на бюджет участі і існуючий міський бюджет. Тільки для того, щоб використовувати бюджетні кошти як додаткову схему поза межами бюджетів управлінь міської ради? Чи може для реалізації деяких відверто лобістських проектів поза розглядом на комісіях і сесіях міської ради?»

 Як бачимо, скільки людей – стільки думок. Всі вони мають право на існування, але який саме проект підтримати і чи підтримати взагалі - це право кожного. Наразі час ще є. Голосування на сайті «Громадський проект м. Калуш» триває. Проте віддати свій голос можна не більше, ніж за п’ять проектів.

Людмила СТЕПОВА

 

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: