Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Ігор Насалик відкинув пропозицію Росії про транзит 10 мільярдів кубометрів газу

Переглядів: 863

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що Україну не влаштує транзит 10-15 млрд куб. м газу на рік, як це пропонує російський "Газпром", оскільки прокачування такого дрібного обсягу було би економічно збитковим.

Про це Насалик сказав у спілкуванні з журналістами під час урядового засідання, повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

"Заяви Міллєра, що вони залишать 10-15 млрд куб. м і прокачуватимуть їх через Україну... Наша країна не піде на такі обсяги. Для України це невигідно! За таких обставин нам треба буде ще вкладати свої кошти, щоб прокачувати цей обсяг газу", – заявив міністр.

Насалик додав, що економічно вигідним є транзит при річних обсягах на рівні не менш ніж 40 млрд куб. м (торік Росія "прокачала" 93,5 млрд).

"За обсягу транзиту близько 40 млрд куб. м – економічні показники такі ж, як у "Північного потоку". При збільшенні обсягу понад 40 млрд куб. м – транспортування через ГТС України економічно вигідніше, ніж через "Північний потік". Якщо європейці керуються лише економікою, про що говориться, то проект української ГТС економічніший", – зазначив глава Міненерго.

Раніше Алєксєй Міллєр заявив, що після запуску газопроводів "Північний потік-2" і "Турецький потік" транзит російського газу територією України впаде вдесятеро.

Голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв у свіжому інтерв'ю заявив, що припинення транзиту російського газу через Україну завдасть шкоди економіці приблизно на 3,5 мільярда доларів.

Нагадаємо, російський "Газпром" задекларував намір розірвати транзитний контракт із "Нафтогазом" разом із базовою угодою на постачання газу від 2009 року після того, як отримав рішення Стокгольмського арбітражу.

Згідно з вердиктом арбітрів, "Газпром" мав би сплатити "Нафтогазу" $4,6 млрд через недоотриману вигоду від транзиту газу в минулі роки, а загалом "чистий" виграш НАКу за підсумками позовів до Стокгольма сягнув $2,6 млрд.

Фото: Politeka

 

Схожі матеріали за тегами: насалик росія газ

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: