Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

«Калуш: історія в документах»: до 20-річчя краєзнавчого музею Калущини видали науковий збірник

Переглядів: 2562

У краєзнавчому музеї Калущини 22 травня відбулася презентація збірника документів і матеріалів з фондів музею «Калуш: історія в документах». Упорядником і відповідальним редактором видання є старший науковий співробітник музейно-виставкового центру Іван Тимів.

Під час презентації Іван Тимів розповів, що цей збірник присвятили 20-річчю заснування краєзнавчого музею. Його виходу передувала важка дослідницька праця. Тут зібрані і упорядковані унікальні документи, рукописні джерела, матеріали, світлини.

Збірник першочергово був задуманий не як хрестоматія, а як наукове видання. Тут зроблені переклади, перелічені першоджерела, є географічний показчик. Зібрані тут документи дають можливість дізнатися про нові імена та по-новому подивитися на події історичної давнини.

Складається видання із 12 розділів, серед яких: давня історія Калущини, документи з історії калуських храмів, ЗУНР, національно-визвольної боротьби 40-50 років ХХ століття, матеріали про громадські товариства та установи культури Калуша, свідоцтва випускників фахових шкіл,  суспільно-політичне і економічне життя міста, біографістика Калущини, спогади, епістолярій. Окремою частиною є ілюстрації.

Як зазначив Іван Тимів, ідея назви цієї книжки належить доктору історичних наук, професору Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Олегу Малярчуку. Видана вона у видавництві «Фоліант» м. Івано-Франківська. До оформлення збірника долучилися художник Мирослав Гаталевич та директор музейно-виставкового центру Артур Єфремов.

Олег Малярчук під час презентації вказав, що цей збірник є зразком високої науковості і хорошим прикладом, як писати книгу.

Живим дотиком до історії назвала видання заслужений вчитель України Оксана Тебешевська. За її словами, ця книга підштовхує до дослідження і шукання.

На презентації біли присутні дев'ятикласники школи №2.

 

Схожі матеріали за тегами: Калуш музей збірник

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: