Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Калуш ПРО | Ініціатива «7 грудня» з прицілом на неділю жовтня

Переглядів: 1707


Точніше, у вівторок, у міській бібліотеці ім. Тараса Шевченка вперше її представлення відбулось оффлайн, адже з основними тезами «7 грудня» користувачі інтернету, які активні у Facebook або читають місцеві електронні ЗМІ, могли ознайомитись ще наприкінці грудня минулого року. 10857960 652197831556094 828355379789970507 n

Головною її метою, за словами ініціатора, є реформування галузей життя міста за допомогою активної участі у процесі громади. Для цього присутніми на зібранні громадськими активістами та приватними підприємцями (які здебільшого поєднують у собі ці дві іпостасі) колегіально була обрана певна послідовність дій ініціативи. Зокрема, спершу група визначилась із пунктами, які потребують першочергових змін. Це – органи місцевого самоврядування та самоорганізації, органи управління міста та району, житлово-комунальне господарство, архітектура, благоустрій, містобудування, транспортна інфраструктура тощо. На думку Ігоря Очкура, для цього у конкретний термін потрібно почергово обговорювати та погоджувати кожне з вищеперелічених питань з залученням як експертів у даних напрямках, так і усіх охочих з цікавими підходами, а потім ці напрацювання представляти громаді з можливістю подальшого доповнення.
Першою сферою напрацювання, ідеї реформування якої будуть представлені за десять днів після зустрічі, була обрана тема органів місцевого самоврядування міста та району. Зокрема, уже під час першого зібрання тими, хто незадоволений ефективністю теперішньої міської ради, висловлювались ідеї скорочення кількості її депутатів з 50-ти до 36-ти осіб, також зменшення з 15-ти до 9-ти осіб членів виконавчого комітету та до двох заступників міського голови (при сьогоднішніх п'яти). Також обговорювалась імовірність надати можливість жителям кожного окремого мікрорайону міста (наприклад, Підгіркам чи Хотіню) самим розпоряджатись певною фіксованою сумою із бюджету для облаштування та вирішення проблем своєї території.
Як запевнив Ігор Очкур, найближчим часом почне функціонувати сайт ініціативи, який буде своєрідною платформою для місцевих мешканців, на якій вони зможуть пропонувати власні ідеї та підтримувати чи ні ті чи інші ініціативи, найбільш популярні та адекватні з них потім повинні бути реалізовані за допомогою органів місцевої влади. Процес досягнення таких змін учасники ініціативи вважають тривалим, адже, з їх слів, вони покладають дуже малі надії на те, що заплановане вдасться втілювати в життя з теперішнім складом міської ради. Також «7 грудня» планує вести діалог з аудиторією за допомогою соціальних мереж та співпрацювати з усіма регіональними електронними виданнями. Щодо отримання побажань від вікових категорій, які не користуються «всесвітньою павутиною», то прозвучала думка відкрити для «7-го грудня» абонентську скриньку.
Таким чином ініціативна група, а, окрім ініціатора, були присутні й голова громадської організації «Спілка малого та середнього бізнесу «Альтернатива» Леся Мартиненко, «колишній підприємець а сьогодні – політик» (цитата Очкура) Віктор Гільтайчук, підприємці і в більшій чи меншій мірі громадські діячі Галина Підкамінна, Володимир Андреєв, Борис Червоний, представник калуського «Автомайдану» Тарас Кушлик та ще декілька активних громадян, робитиме спроби якомога спростити участь громади у процесі прямого владотворення. Сам же Ігор Очкур вкотре заявив, що братиме участь у найближчих виборах міського голови. Вже зараз, доки не запустився сайт, усі зацікавлені можуть знайти сторінку ініціативи у Facebook і стежити за інформацією чи брати участь у її діяльності.

https://www.facebook.com/7GRUD?fref=nf

Андрій КОГУТ

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: