Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Калуш виграв 10-мільйонний грант на реконструкцію концертного залу

Переглядів: 1780

Наразі це найбільший грант в історії міста. Офіційно про перемогу в конкурсі грантових проектів за програмою прикордонного співробітництва «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна 2014-2020» Калушу стало відомо 21 грудня.

Детально про шлях, який довелося пройти при написанні і подачі проекту, «Калуш ФМ» розповіла заступник міського голови Калуша Руслана Вайда.

За її словами, Спільну операційну програму «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна 2014-2020» Європейська комісія затвердила 17 грудня 2015 року. Зокрема, були визначені зони дії програми, до яких увійшли Івано-Франківська і Закарпатська області і додатково могла долучатися Чернівецька, та загальний обсяг фінансування – 73 млн 952 євро. Обов’язковою умовою участі в програмі було і співфінансування: не менше 10% від суми коштів Європейського Союзу.

Також були обумовлені й основні пріоритетні напрямки програми. Перший – це підтримка місцевих культурних та історичних спадщин разом з туризмом. Серед інших – раціональне використання навколишнього середовища та збереження природних ресурсів; вдосконалення інформаційно-комунікаційних технологій та поширення інформації; вдосконалення транспортної інфраструктури для поліпшення мобільності; сприяння покращенню людського здоров’я й ін.

Коли на початку 2017 року була оголошена програма, в управлінні економічного розвитку міста відбулася робоча нарада, на якій обговорювали напрямки, до яких може долучитися Калуш. Проте остаточно із напрямком проекту визначилися у травні 2017-го, коли на святкування Дня міста приїхала делегація з румунського міста-побратима Сеїні, угода про співпрацю з яким була підписана ще у 2009 році.

- 26-27 травня відбулися зустрічі, на яких і обговорювали напрямки транскордонного співробітництва, – розповідала Руслана Вайда. – Зокрема, йшлося про проведення берегоукріплювальних робіт на Лімниці та річці в Сеїні, забезпечення комп’ютерною технікою шкіл, встановлення систем відеоспостереження, закупівлю медичного обладнання, створення амбулаторії сімейного типу, капітальний ремонт вулиці Окружної, а також реконструкцію концертного залу. У результаті, дійшли висновку, що найкраще зупинитися на напрямку збереження історичних пам’яток архітектури. У Калуші реконструкції потребувала пам’ятка архітектури місцевого значення – концертний зал, а в Сеїні – пам’ятка архітектури національного значення Будинок культури. На їх базі вирішили створити мультикультурні центри.

А 15-16 липня делегація з Калуша поїхала на святкування Дня міста Сеїні. Саме під час цього дружнього візиту і обговорили написання спільного проекту.

Вже наприкінці липня міський голова Калуша видав розпорядження про створення комісії з підготовки заявки на участь у грантовому проекті й управління економічного розвитку міста почало збір інформації та документів. У терміновому порядку  виготовляли техпаспорт будівлі концертного залу, бо виявилося, що його нема, документи для реєстрації права власності, а також на відведення земельної ділянки. Відтак, 21 серпня була скликана позачергова сесія Калуської міської ради, на якій депутати надали дозвіл на виготовлення технічної документації та закріпили будівлю концертного залу на вул. Шевченка, 11, за управлінням культури міськради.

На День Незалежності Калуш знову відвідала делегація із Сеїні. Керівництво нашого міста і міста-побратима, за словами заступника міського голови, провело ряд спільних нарад, на яких обговорили деталі: зупинилися на культурно-мистецьких заходах, які проводитимуться у рамках проекту, інструментах, які необхідно придбати. Вирішили також включити у проект купівлю автомобіля зі спецліфтом для перевезення дітей з обмеженими функціональними можливостями.

- Ми пройшли важкий шлях, – констатувала Руслана Вайда. – Проект писався складно, треба було багато додаткової інформації, до прикладу, як у нас працює система закупівель ProZorro,  нюанси законодавства у сфері будівництва. Багато в чому ми консультувалися із румунськими колегами, адже вони мали більший досвід у написанні грантів. Та до 15 листопада 2017 року спільну заявку на учать у проекті ми таки подали. Спершу нам сказали, що результати конкурсу грантових проектів оприлюднять у травні 2018-го року. Проте попередню інформацію щодо перемоги проекту ми отримали в кінці серпня, а остаточна офіційна інформація про переможців з’явилася на сайті програми лише 21 грудня.

Такий великий грант Калуш отримав вперше. Загальна вартість проекту на реконструкцію концертного залу в Калуші становить 326 тис. 286 євро. 10% від цієї суми повинно забезпечити місто. Тож у бюджеті на 2019 рік по програмі інвестиційного розвитку на реалізацію проекту заклали 1,1 млн грн.

За словами Руслани Вайди, на реалізацію проекту передбачено два роки. Бенефіціаром проекту у Калуші є управління культури. Саме на його рахунки надходитимуть грантові кошти, а це близько 10 млн гривень.

Відповідно до проекту передбачені такі видатки: близько 188 тис. євро – реконструкція концертного залу; майже 76,5 тис. євро – обладнання і матеріали (меблі, комп’ютерна техніка, музична апаратура), мінівен, повне облаштування усіх кімнат у будівлі; 24,8 тис. євро – заробітна плата трьох менеджерів проекту, які відповідатимуть за його реалізацію; 24,6 тис. євро – на оплату послуг (фестивалі, конференції, семінари, розробка спільного сайту); 9,8 тис. євро – подорожі, проживання, харчування, транспорт для дітей, викладачів, перекладачів для участі у спільних програмах, концертах, фестивалях; 2,7 тис. євро – адміністративні витрати.

Офіційні документи щодо гранту Калуш має отримати в січні-лютому 2019-го року, а у березні очікується підписання угоди зі спільним технічним секретаріатом програми. Тож реалізація проекту орієнтовно розпочнеться з квітня.

Руслана Вайда також зауважила, що Калуш отримав цей проект завдяки наполегливій праці начальника управління економічного розвитку міста Юрія Соколовського, начальника відділу з питань інвестицій та міжнародної інтеграції Олега Кузіва, головного спеціаліста загального відділу виконкому Мар’яни Думенко.

«Хоча було нелегко, результат того вартий: у місто прийшли гроші. Тепер ми зобов’язані ці кошти якісно зреалізувати. По суті цей проект може відкрити Калушу двері до інших грантів», – резюмувала Руслана Вайда.

Не останню роль у цій перемозі відіграло і те, що проект з реконструкції концертного залу Калуш вже подавав у 2016 році за програмою прикордонного співробітництва «Польща – Україна – Білорусь». Щоправда, тоді проект пройшов перший етап, а на другому його відхилили. Але цю участь, вважає заступник міського голови, могли взяти до уваги при подачі проекту вдруге.

Людмила ПАСТУШОК.

Схожі матеріали за тегами: Калуш грант реконструкція концертний зал

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: