Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

«Калущина у боротьбі за незалежність України». У краєзнавчому музеї відкрилася виставка світлин і документів (ФОТО)

Переглядів: 290

22 серпня у Краєзнавчому музеї Калущини відбулося відкриття виставки світлин і документів «Калущина у боротьбі за незалежність України», присвячених подіям 1989-1991 рр. на Калущині.

Участь у відкритті виставки взяли Калуський міський голова Андрій Найда, начальниця управління культури, релігій і національностей Калуської міської ради Любов Джуган, заступниця начальниці управління культури релігій і національностей Леся Піцик, колишній голова Калуського міського виконавчого комітету, учасник подій Євген Гірник, голова Калуського міськрайонного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка Леся Кирилович, калушани та гості міста, інформує «Калуш ФМ» з посиланням на музейно-виставковий центр.

У своєму виступі міський голова Андрій Найда звернув увагу на необхідності поширення цікавих й маловідомих фактів участі калушан і жителів Калущини у боротьбі за незалежність України серед студентської та учнівської молоді, через соцмережі, телебачення та інші засоби масової інформації.

Очевидець подій Євген Гірник поділився спогадами про демонтаж пам’ятника Леніну і пам’ятника танк «Т-34» у Калуші, уточнив датування підняття уперше національного прапора у Калуші 25 січня 1990 року, розповів про обставини встановлення Каменя незалежності.

Начальниця управління культури, релігій і національностей Калуської міської ради Любов Джуган вказала на важливість виставки фотоматеріалів про історичні події кінця 80-х-початку 90-х рр. ХХ ст. на Калущині, які є невід’ємною складовою національної пам’яті народу.  

Модератор виставки був Іван Тимів, історик, провідний науковий співробітник Краєзнавчого музею Калущини, розкрив присутнім зміст експонованих фотоматеріалів, які походять із фондів Краєзнавчого музею Калущини. Упорядники виставки – працівники  музейно-виставковий центру.

Експозиційні матеріали (78 світлин і документів) музейні працівники систематизували за такими розділами: «Початок боротьби за незалежність України на Калущині. Утворення політичних партій та громадських організацій», «Екологічні мітинги  6 серпня та 10 вересня 1989 р.»,  «Участь калушан у святкуванні 500-річчя українського козацтва» (серпень 1990 р.),  «Декомунізація у Калуші», «Вибори 1990 р.», Агітаційно-пропагандивні матеріали Народного руху України та інших політичних сил Калущини», «Відкриття пам’ятного знака на честь Всенародного референдуму 1 грудня 1991 р.».

Виставка викликала зацікавлення та прихильні відгуки відвідувачів. Вона триватиме до 22 вересня.

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: