Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Калуська журналістка презентувала книжку про історію храмів у Петранці (ФОТО)

Переглядів: 988

У неділю, 15 липня, у Калуській центральній бібліотеці ім. Т. Г. Шевченка відбулася презентація науково-краєзнавчого видання Дарії Мельник «Церква в Петранці: історія і сучасність», яку благословив адміністратор церкви рівноапостольних Кирила і Методія о. Степан Скібіцький.

Отець не лише привітав свою парафіянку із виходом книги, а й вручив їй подячну грамоту від Калуського деканату УГКЦ.

Як поділилася авторка, над книжкою вона працювала два з половиною роки. Збирала матеріали, опрацьовувала метричні книги в архівах Івано-Франківська і Львова, спілкувалася із старожилами.

У своїй книзі Дарія Мельник (Ониськів) розповідає не лише про історію церков у Петранці - церкву Перенесення мощів св. Миколая та церкву Святого мученика Юрія (перша згадка про церкви, яку віднайшла автор, датована 1660 роком), а також про священиків, які несли тут свій душпастирський послуг, та їхніх нащадків.

За словами модератора заходу старшого наукового співробітника Калуського краєзнавчого музею Івана Тиміва, ця книга є грунтовною працею в галузі історичного краєзнавства, адже у ній розповідається про історію церков у Петранці від 17 століття і до наших днів. Науковець відзначив, що тут дуже добре опрацьовані історичні джерела, подана детальна характеристика храмів, а також вміщено розповіді очевидців про церковну громаду в роки підпілля, описується і період відновлення церков у 1988-90 роках. Окремий розділ авторка присвятила і парохам. Йдеться про  священиків, які тут служили, їхніх нащадків, а також дяків та паламарів, які обслуговували церкви, що говорить про енциклопедичний характер праці. Зібрані в книзі і майже 150 світлин, найдавніша з яких датована 1862 роком.

При цьому Іван Тимів додав, що хоча Дарія Ониськів за фахом філолог, а працює журналістом, у неї є добре історичне чуття, яке й допомогло у створенні такого потужного науково-краєзнавчого видання.

На те, що книжка «Церква в Петранці: історія і сучасність» Дарії Мельник відповідає всім науковим канонам вказав і доктор історичних наук, професор університету нафти й газу Олег Малярчук, який водночас є автором передмови і рецензентом видання.

При цьому він акцентував, що в цій книзі розкривається феномен української сільської громади, яка зуміла згуртуватися навколо церкви, зберегтися і колективно вижити. На думку науковця, кожному селу за щастя мати таку книжку.

Схвально відгукнулася про авторку та її видання перший заступник міського голови Калуша Галина Романко. Привітала Дарію Ониськів із виходом книги громадська діячка, заслужений вчитель України Оксана Тебешевська. Вона назвала її  «міні-історією Бойківського краю і греко-католицької церкви».

Вітали винуватицю події також інші присутні на заході.

Дарія Ониськів своєю чергою подякувала всім тим, хто допомагав у зборі матеріалів, надавав фінансову та моральну підтримку, зокрема й своїй родині, а також тим, хто зацікавився книгою і прийшов на презентацію.

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: