Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Калуські краєзнавці віднайшли найстаріший дзвін у районі (ФОТО)

Переглядів: 1454

Калуські краєзнавці Василь Фіцак і Олександр Коваль провели чергову експедицію з метою вивчення та пошуку дзвонів з відомої ливарні братів Фельчинських в Калуші.

Вони відвідали чотири села та дослідили і описали 15 дзвонів, серед яких шість дзвонів роботи Фельчинських. Їх знайшли в селах Слобідка, Перевозець та смт Войнилів.

Окрім того, у Войнилові краєзнавцям вдалось натрапити на найстаріший дзвін в районі 1885 року з майстерні Зигмунта Мозера. Це відоме львівське підприємство другої половини ХІХ ст. – фабрика металевих виробів Зигмунта Мозера. Фабрика виготовляла сільськогосподарські машини та приладдя, пожежні помпи, дзвони різноманітних розмірів. Її власник, Зигмунт Мозер, від 1871 до 1882 р. був радним міста Львова і працював у секції будівництва та публічних робіт. 1895 р. на місці давньої фабрики Мозера збудовано другу споруду Дирекції залізниці (нині – залізнична лікарня).

Особливо вразив дзвін в с. Перевозець, пишно оздоблений двома рядами кругових орнаментів та зображенням Марії, дзвін відполірований.

Василь Фіцак і Олександр Коваль висловлюють щиру подяку за гостинний прийом, організацію і допомогу та сприяння в дослідженні Мар'яні Масляк та Людмилі Джус.

 

Схожі матеріали за тегами: Калущина дзвони Фільчинські Мозер

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: