До 581-ої річниці першої писемної згадки про Калуш відбулося встановлення солодкого рекорду – торта «Дзвін Калуша».
На сцені біля Каменя Незалежності представник Національного реєстру рекордів України вручив міському голові Ігорю Матвійчуку сертифікат, яким був зафіксований черговий рекорд міста. Цього разу це був шоколадний торт у вигляді старовинного дзвона вагою 152 кілограми, висотою 110 сантиметрів і метром в діаметром.
Право розрізати цей кулінарний шедевр надали Ігорю Матвійчуку. Відтак його ділили на шматки і роздавали калушанам. За якихось 20 хвилин торта-рекордсмена, на виготовлення якого витратили 18 годин праці, не стало. Зате багатьом із тих, хто таки скуштував цього бесквітно-шоколадного дива, було солодко.
Виготовили «Дзвін Калуша» з ініціативи управління економічного розвитку міста Калуської міської ради кондитери ТОВ «Леосіті інвест».
Завдяки заступнику директора з питань розвитку бізнесу Руслану Бабенцю та виконавчому директору підприємства Оксані Шевчук ідею вдалося втілити у справжній солодкий рекорд України. Восьмеро кулінарів 18 годин напружено працювали над створенням кулінарного шедевру. Торт складався з 15 рівнів бісквітних коржів , кожен з яких мав ще два підрівні. Калуські кондитери не тільки відтворили форму дзвона, але і зробили його схожим на справжній старовинний дзвін з емблемою Калуша.
На виготовлення торта витратили понад 70 кілограмів спеціальних сумішей для бісквіту, 40 кілограмів яєчного меланжу, 35 літрів води, 48 кілограмів шоколаду та 7 кілограмів харчової фарби, щоб торт був схожий на бронзовий дзвін.
Торт був виготовлений на спеціальній конструкції, макет якої розроблявся на комп’ютері та був спроектований за правилами будівельних норм. Перевозили його машиною з гідравлічним підйомником в супроводі раритетних автівок.
“Дзвін Калуша” став третім рекордом міста. Перший рекорд був виконання у 2011 році, коли 1600 учасників на бульварі Незалежності одночасно станцювали віденський вальс. У 2013 році був другий. Тоді 507 танцівниць запалили Калуш східним танцем.