Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Меценат з Калуша долучився до викупу на аукціоні унікального експонату для Івано-Франківського музею

Переглядів: 845

У музеї визвольної боротьби в Івано-Франківську виставили унікальний експонат – «зубчатівку» офіцера Української Галицької Армії

22 лютого в Івано-Франківську в музеї визвольної боротьби презентували унікальний експонат часів Української Галицької Армії (УГА). Це «зубчатівка» – петлиця офіцера УГА, повідомляє Збруч.

За словами директора музею Ярослава  Коретчука, столітній експонат вдалося викупити на аукціоні в мережі інтернет. Він зазначив, що одна така петлиця зберігається у Національному військовому музеї в Києві, а ще три перебувають у приватних колекціях.

«Зубчатівку» нашивали на комір і вона свідчила про ранг військового.

Ярослав Коретчук каже, що на антикварному ринку десятки тисяч таких речей – нагороди, одяг, але на жаль, музеї України не мають такого фінансування, аби купувати ці речі у приватних людей.

Директор музею розповів, що продавець знав цінність цієї «зубчатівки», тому виставив високу для музею ціну – 5,7 тис. грн.

 Зібрати необхідну суму вдалось завдяки 12 благодійникам з Калуша, Івано-Франківська, Богородчан та Києва.

 Цей же продавець виставив ще один експонат часів УГА – петлицю, що нашивали на рукав. Їх ще називали «пружками». Її ціна на аукціоні – 5555 гривень. Покупців поки немає.

 

Схожі матеріали за тегами: музей меценат

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: