Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

На старому кладовищі Калуша поховані дві відомі громадські діячки (ФОТО)

Переглядів: 1573

Калуські краєзнавці Василь Фіцак та Олександрп Коваль, які займаються впорядкуванням і дослідженням старого кладовища на Височанці, натрапили на поховання двох жінок, активних громадських діячок Калуша.

"Зокрема, Павлина Тиніцька (1854-1925) - одна з фундаторів і меценатів Народного дому і Рідної школи в нашому місті. Відомо, що Павлина також пожертвувала значну суму грошей на духовий оркестр при Народному домі, а свій маєток заповіла громаді міста. Її портрет висів в Народному домі до вересня 1939 року", - написав у соцмережі «Фейсбук» Василь Фіцак.

А ще активіст повідомив, що нещодавно отець Михайло Бігун показав їм в церкві Архистратига Михаїла напис, який віднайшли під час реставрування, де повідомляється, що Павлина Тиніцька також профінансувала виготовлення іконостасу.

На місці поховання Павлини, встановлено дорогий надгробок з рожевого граніту  авторської роботи.

Ще однією постаттю є п. Катерина Микула Возняк (1912-1957) - одна з організаторів філії Союзу Українок в Калуші і повіті. Катерина була активісткою Просвіти та Пласту, а також делегатом від Калущини при зустрічі з митрополитом А. Шептицьким в 1937 році.

Yuriy Malevich під дописом Василя Фіцака зазначив: «Навіть на сьогоднішній день це не є простим завданням виконати роботу такого рівня. Тодішні майстри були просто професіоналами в цій справі. Без електроінструментів та надтвердих матеріалів».

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: