Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Не всі калуські медалісти підтвердили свої медалі знаннями

Переглядів: 1215
Щодо медалістів, то 27 учнів із 28 підтвердили свої медалі.
Впродовж наступного місяця абітурієнти робитимуть чи не найважливіший крок у своєму житті – вибирати собі майбутню професію.
Нагадаємо, що тиждень тому в Україні розпочалася вступна кампанія 2015. Цьогоріч вона відбуватиметься за новим законом «Про вищу освіту», і на абітурієнтів при вступі очікують нові правила.
Однією із інновацій є визначення пріоритетів. При подачі заяв про участь у конкурсному відборі абітурієнт буде вказувати в кожній заяві пріоритетність цієї заяви по відношенню до інших поданих ним заяв від 1 до 15, при цьому «1» позначає найвищу пріоритетність. Коли заяви подаються в одному ВУЗі на різні факультети і напрями, абітурієнт повинен вказати і в цьому випадку пріоритетність факультету та напрями. Важливим є те, що пріоритетність визначена вступниками у заяві не може бути змінена впродовж усієї кампанії.
Зарахування на бюджетні місці відбуватиметься відповідно до пріоритетів. Якщо абітурієнт подав документи до університету «Х» на спеціальність «соціологія» та до університету «У» на спеціальність «філологія», а в заяві вказав, що хоче навчатися за напрямом «філологія», то його зарахують до університету «У», а іншу заяву автоматично анулюють. Якщо балів для навчання на філологічному факультеті абітурієнту забракне, тоді система перевіряє чи вистачатиме балів для напрямку «соціологія», і так далі в порядку спадання пріоритетності. Така система стосується тільки державних місць. Вступник має право відмовитися від запропонованого йому державного місця на користь навчання за контрактом.
Ще одна новинка це те, що цього року абітурієнти мають змогу вступити до університету тільки за однією хвилею. Також у вузах скоротився обсяг державних місць на 10-12% в порівнянні з минулим роком.
Нагадаємо, що в 2015 році випускники здавали ЗНО з української мови та літератури швидше за інші предмети, тому що їхні результати зараховувалися як ДПА. Вони визначалися на основі кількості балів, набраних за виконання завдань тільки з української мови.

Соломія Мисюра
студентка факультету журналістики
Львівського національного університету
імені Івана Франка

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: