Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Несентиментальний Майдан від Степана Процюка

Переглядів: 1042


Цього року приводом стала презентація книги «Під крилами великої Матері. Ментальний Майдан». Калуш є четвертим містом, куди автор приїхав зі своїм новим твором. Абсолютна прем'єра роману відбулась нещодавно на «Книжковому Арсеналі» в Києві, потім були Львів та Івано-Франківськ.
Модерувала захід, як завше, голова літературної студії «КаМаЛіЯ» Ірина Червінська. Вона говорила про образ Божої Матері, який, на її думку, на відміну від образів у творчості Тичини та Хвильового, у книзі Процюка не є трагічним. Окрім того, що, за словами самого автора, «Під крилами...» – це роман-провокація, Ірина Червінська вважає його і романом-надією, адже тут усе закінчується хепі-ендом.
Степан Процюк читав присутнім деякі розділи роману, які він називає «пазлами», і які, незважаючи на те, що їх поєднує один і той же головний герой, є самодостатніми. Спершу гість почитав п'ятдесятий розділ. Це фантасмагорія, де йдеться про те, що б відбувалось, коли б Майдан програв.
Далі прийшла черга запитань. І тут найактивнішим був водночас і найстарший серед присутніх – дитячий письменник Володимир Сивобровенко. Він задавав запитання, з яких лише одне стосувалося безпосередньо творчості автора. Так, пан Володимир поцікавився, скількома мовами буде перекладено презентований роман до 2017 року. Пан Процюк відповів, що не знає, на що удостоївся фрази від казкаря «Ви чесний чоловік». Наступні запитання від калушанина були навкололітературними: про Нобелівську премію, радянську літературу. Це, напевно, трохи зачіпало автора, тож він попросив Володимира Сивобровенка задавати лише ті питання, які стосуються його творчості. Відтак Роман Процюк трохи розмовляв з присутніми, багато з яких давно знає особисто, та читав уривки свого нового твору.
Варто зазначити, що роман «Під крилами великої Матері. Ментальний Майдан» вийшов досить великим, зважаючи на сьогоднішні літературні реалії, накладом – дві тисячі екземплярів. Як розповів директор видавництва «Дискурс», яке і видало роман, Василь Карпюк, зараз із накладу залишилось лише 300 примірників.

Андрій КОГУТ

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: