Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Обласний новопризначений головний лікар відкидає звинувачення у хабарництві

Переглядів: 831

Мирон Матейко заявив, що на посаді ставить перед собою кілька цілей: змінити ставлення людей до лікарів, скасувати побори в лікарнях, окрім офіційних внесків, та налагодити стосунки між лікарями та лікарнями. Також планує створити в області єдиний центр екстреної медичної допомоги.

Головний медик області зазначає, що однією з основних цілей є також оновлення санітарного транспорту, щоб люди могли отримувати якнайшвидше медичну допомогу, особливо у гірських регіонах.

У перспективі – розвиток сімейної медицини у поєднанні із адмінреформою, яка зараз проходить в Україні. Очікується збільшення фінансування сімейної медицини.

6,5 мільйонів заклали в оновлення бази для надання первинної медико-санітарної допомоги.

Він зауважив, що в нас нема військового госпіталю чи лікарні, де можна було би проходити реабілітацію.

Матейко відзначив, що на Прикарпатті високо розвинена кардіохірургія – є чимало новітнього обладнання і відповідно навчені фахівці. Однак для претендентів на операцію на серці ця процедура не безкоштовна, а основні претенденти – пенсіонери – не в змозі собі дозволити таку операцію, адже її вартість від 50 тисяч гривень. Матейко зазначає, що фінансування різних медичних програм недостатнє.

"На мою думку, кардіологію потрібно віддати місту. Міський пологовий об'єднати з перинатальним центром, для завершення якого потрібно 210 мільйонів. Це би допомогло зекономити кошти. Це моє бачення", – зазначив Матейко.

За словами Матейка, розробили програму, яку розглянуть на наступній сесії облради, в якій передбачено 250 мільйонів гривень на наступні 5 років для порятунку життя хворих.

Громадськість поцікавилась в головного лікаря щодо так званих лікарняних кас, куди усі пацієнти повинні обов'язково робити внески. Представник громадськості зазначив, що коли старша людина потрапляє в лікарню, їй потрібно близько 14 тисяч на 10 днів, а якщо вона цих коштів не має, то до неї ніхто не підійде і не допоможе. Мирон Матейко прокоментував, що коштів на це передбачено надто мало і це справді проблема.

Як писалось раніше, 16 вересня, розпорядженням голови ІФ ОДА на посаду директора департаменту охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА призначено Мирона Матейка, колишнього регіонала, якого громадські активісти прямо звинувачують у корупції.

18 вересня Мирон Матейко мав приступити до своїх обов'язків на новій посаді. Того дня активісти вирішили не допустити його на робоче місце, організувавши акцію. Вони вийшли з плакатами, які вимагали від очільника області скасувати призначення.

Мирон Матейко розповів, що цю акцію сприйняв неоднозначно. Він зазначив, щоб звинувачувати його у хабарництві, потрібно мати факти. Нагадав, що пройшов люстрацію і всі свої статки підтвердив відповідними документами.

Довідково:

Мирон Матейко працював на посадах: головного лікаря Бурштинської МЛ, головного лікаря Галицької ЦРЛ, заступника директора департаменту охорони здоров'я ОДА, Заслужений лікар України, спеціаліст вищої кваліфікаційної категорії.

Головного лікаря Галицької районної лікарні Мирона Матейка двічі з посади звільняла районна рада, звинувачуючи у корпуції і хабарах. Проте через суди медик повертався на займану посаду.

Нагадаємо, що під час керівництва Мироном Матейком районною лікарнею КРУ виявила ряд порушень: нецільове використання бюджетних коштів на суму 264 тис. гривень, медзаклад незаконно отримав доходи на суму понад 100 тис. гривень, встановлені факти порушення обігу наркотичних та психотропних засобів, виявлені зайві витрати бюджетних коштів на суму понад 145 тис. гривень, порушення порядку нарахування відпускних медперсоналу – завдані збитки майже 50 тис. гривень, виявлені порушення у проведенні тендерних процедур, також завищена вартість будівельних робіт – спричинені збитки 47,5 тис. гривень та ін.

Інформація про те, що Матейка збираються призначити керівником департаменту охорони здоров'я ОДА, з'явилися ще у червні цього року. З цього приводу тоді народний депутат від партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев'янко звернувся з депутатським зверненням до Міністра охорони здоров'я Квіташвілі, і це звернення було оголошено під час засідання Антикорупційного комітету ВРУ, на якому був присутній заступник Міністра Шафранський.

"16 червня ми отримали відповідь Міністра, що вся інформація буде врахована і що звернень щодо погодження Матейка не надходило", – розповіла Ольга Галабала.

"Але, на жаль, грузинський реформатор Квіташвілі, будучи поінформованим про всі корупційні дії Матейка, погодив його призначення на посаду", – підкреслила вона.

http://versii.if.ua/

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: