Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Плюскіт хвиль «Полинової ріки» почули в Калуші

Переглядів: 952

Це вже друга збірка поезій уродженки села Середній Березів, що на Косівщині, справжнє ім'я якої Олександра Туєшин. Перша «Від душі до душі» побачила світ два роки тому.
На початку презентації працівниця бібліо-теки Ольга Небилович як секретар літературно-мистецької вітальні «Дивосвіт пера і пензля» розсипалась в компліментах на адресу гості, охарактеризувавши її як «чудову жінку, матір, господиню», яка є «духовною у всіх починаннях». Вона також не оминула увагою те, що Лесі Геник дуже подобається в калуській бібліотеці (це вже другий візит поетеси), де, за словами Ольги Небилович, панує «доброта і чарівність».
Звичним модератором заходу була голова літературної студії «КаМаЛія» Ірина Червінська. На її думку, назвавши свою збірку поезій «Полинова ріка», Леся Геник підтвердила постулат, що назва книги – це ключ, адже вміст другої збірки, на відміну від першої – «гірчить». Та в той же час полин – лікарська трава і, за твердженням пані Червінської, поезії під обкладинкою «Полинової ріки» теж в якомусь сенсі лікують.
Усі вірші у збірці написані ще у 2012-му році. Останні ж, які зараз можна почитати хіба в інтернеті, що і зробила Ірина Червінська, – присвячені сьогоднішнім суспільним подіям, зокрема бійцям АТО. Також тут багато пейзажної та інтимної лірики.
Леся Геник розпочала виступ віршем про Воскресіння, який закінчувався традиційним у час цього свята вітанням «Христос Воскрес!» – «Воістину воскрес!». За її словами, зробила вона це не випадково, адже день презентації випав на Провідну неділю, і в Косові в цей день біля церкви «аншлаг». Далі були ще вірші із нової збірки, яка складається з двох частин, – «На переправі зболених сердець» та «Журливий берег осені» .
Привітати колегу із виходом чергової збірки прийшли поет Іван Ткачик, казкар Володимир Сивобровенко, музикант Олеся Франко та ще з десяток калушан.
Але Леся Геник виявилась не єдиною представницею гірського краю, до якої була прикута увага в Калуші в цей день. У палаці культури «Юність» також гостював народний гуцульський театр імені Гната Хоткевича з села Красноїлля Верховинського району, який калуській публіці презентував драму «Верховинці».

Андрій КОГУТ

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: