Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

«Протест ціною в життя». У Калуші відбулося віче пам’яті Олекси Гірника (ФОТО)

Переглядів: 1197

Сорок один рік тому на Чернечій горі в Каневі калушанин Олекса Гірник спалив себе, розкидавши перед тим близько тисячі листівок зі словами: «Протест проти російської окупації на Україні! Протест проти русифікації українського народу! Хай живе самостійна соборна Українська держава…»

Тож щороку у День Соборності калушани біля пам’ятного знака вшановують українського дисидента, політв'язня, Героя України, почесного громадянина Калуша Олексу Гірника, який 21 січня 1978 р., у переддень 60-ї річниці проголошення самостійності України Центральною Радою (22 січня 1918) вчинив акт самоспалення, повідомляють «Вісті Калущини».

Біля пам'ятного знака Олексі Гірнику священик Олександр Марків відправив панахиду, а всі присутні на вічі пам’яті «Протест ціною в життя» помолилися за людину, яка віддала своє життя в ім'я України — України вільної, незалежної, самостійної.

«Не уявляю, — зауважив отець Олександр, — що відчувала людина, яка хотіла просвітити весь світ. Щоб весь світ почув, як знущається над українським народом ворог. Щоб запалити у наших серцях вогонь боротьби, він став смолоскипом. І ми маємо дякувати Богові за те, що в нас є такі Герої. І ми маємо бути гідними синами та дочками тих, хто не пожалів свого життя заради майбутніх поколінь».

«Він став смолоскипом свободи, щоб ми жили у демократичній державі», — акцентували у своїх виступах заступник міського голови Любов Максимович та громадський активіст, член Координаційної ради Петро Цюпа.

«Сьогодні ми відзначаємо 100-річчя проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР. Сьогодні ми вшановуємо Героїв, які віддали своє життя за самостійну державу. Це і Олекса Гірник, і Сергій Нігоян та Михайла Жизневський (адже саме 22 січня загинули перші Герої Небесної Сотні), і багато-багато інших, — підкреслила онука Олекси Гірника п. Галина.Українська нація піднімається з колін і готова до зустрічі з новим Мойсеєм, який поведе свій народ до перемоги. Кожен особисто повинен задуматися, що він зробив для того, щоб український народ загалом став досконалішим, став таким, яким його, зокрема, мріяв бачити й Олекса Гірник».

Схожі матеріали за тегами: Калуш Олекса Гірник віче

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: