Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Сьогодні у Калуші вшанували Олексу Гірника, який 40 років тому спалив себе на Чернечій горі у Каневі

Переглядів: 1475

Калушани вшанували пам'ять українського дисидента, політв'язня та Героя України Олекси Гірника. Чоловік, який жив у Калуші, 21 січня 1978 року, вчинив самоспалення на Чернечій горі у Каневі. Перед цим він розкидав близько тисячі рукописних листівок із закликами проти русифікації України.

Пам’ятний захід пройшов біля барельєфу Олексі Гірнику на розі вулиць Грушевського та Гірника. Спершу священики відправили панахиду та висловились про вчинок  Олекси Гірника, з точки зору християнства. Священослужителі пояснювали, чому самоспалення Олекси Гірника не можна сприймати лише як самогубство.

Також на вічі виступили заступник міського голови Калуша Любов Максимович, внучка Олекси Гірника Галина Гірник та калуський літератор Богдан Сімків.

Першу меморіальну дошку Олексі Гірнику у Калуші відкрили у 1993 році. 1 грудня 2012 р. на вулиці Олекси Гірника в Калуші відкрили оновлений пам'ятний знак Олексі Гірнику.

18 січня 2007 року Олексі Гірнику посмертно присвоєно звання Герой України з нагородженням орденом Держави. Нагороду отримали сини: Маркіян та Євген.

Схожі матеріали за тегами: віче гірник

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: