Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Споживання газу на Прикарпатті скоротилось на 17%

Переглядів: 799

За перше півріччя поточного року споживачами було використано 356,4 млн куб. м газу, що на 16,7% менше, ніж в аналогічному періоді минулого року, а в цілому за рік обсяги очікуються меншими ніж у 2014 році на 18,6%. Тенденція до суттєвого скорочення споживання газу спостерігається вже четвертий рік поспіль.

Суттєве скорочення об'ємів споживання блакитного палива, а також ігнорування НКРЕКП інфляції при затвердженні тарифів на послуги з транспортування газу, негативно позначилося на фінансовому становищі ПАТ «Івано-Франківськгаз». Нагадаємо, фінансування витрат, пов'язаних з виробничою діяльність, а це, передусім, утримання газових мереж в належному стані, функціонування аварійно-диспетчерських і експлуатаційних служб, оплата праці працівників товариства, а також фінансування заходів, передбачених інвестиційною програмою, залежить від складової тарифної виручки, закладеної в тарифах на послуги з транспортування та постачання природного газу.

Крім того, слід зазначити і те, що фактичні обсяги транспортування та постачання природного газу у порівнянні з затвердженими у тарифах НКРЕКП, є набагато менші, внаслідок чого за перше півріччя 2015 року товариство недоотримало тарифної виручки у сумі 78,6 млн грн.

«За попередніми підрахунками, фактичні обсяги транспортування за 2015 рік у порівнянні з затвердженими у діючому тарифі очікуються меншими на 25,2%, а постачання – на 17,4%. Тож, тарифна виручка очікується меншою від запланованої на 109,4 млн.грн. з ПДВ. У зв'язку з чим «Івано-Франківськгаз» змушений оптимізувати всі свої витрати з урахуванням очікуваних обсягів споживання природного газу. Наразі тарифна виручка покриває лише 72% витрат підприємства», – говорить голова правління «Івано-Франківськгазу» Василь Вітюк.

Якщо НКРЕКП не відкоригує тариф на транспортування до економічно обґрунтованого, «Івано-Франківськгаз» не зможе провести всі необхідні заходи по підготовці до опалювального сезону 2015-2016 років.

Скорочення споживання газу в Івано-Франківський області зафіксоване серед усіх категорій споживачів. Так, за шість місяців поточного року, у порівнянні з 2014 роком, теплопостачальні підприємства використали газу на 6,7 млн. куб. м (14,9%) менше. Скорочення в бюджетній сфері склало 3,5 млн куб. м (21,5%), в промисловості 27,9 млн. куб. (39,9%), а серед побутових споживачів 33,1 млн. куб. м (11,2%).

http://104.ua/

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: