Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Суд виправдав головну освітянку Калуша Ірину Люклян, яку обвинувачували у корупції

Переглядів: 936

Калуський міськрайонний суд визнав невинуватою у зловживанні впливом начальницю управління освіти Калуської міської ради Ірину Люклян.

У липні 2017 правоохоронці повідомили про затримання Ірини Люклян. За версією слідства, посадовиця взяла 10 000 гривень хабаря у підприємця за здачу в оренду приміщення під магазин, повідомляє «Курс».

Справу почали розслідувати за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України – одержання хабаря службовою особою, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років. Тоді ж суд обрав Люклян запобіжний захід у вигляді тримання під вартою або застава – 112 000 грн.

По завершенні досудового розслідування справу Люклян перекваліфікували на “легшу” – зловживання впливом. Карається штрафом або обмеженням/позбавленням волі від 2 до 5 років.

За версією слідства, у червні 2017 року підприємець звернувся до Люклян з питанням можливості оренди приміщення Калуської ЗОШ №6 на вулиці Литвина. Начальниця повідомила чоловіку, що це приміщення орендувати не вдасться і запропонувала інший варіант – приміщення 4-ї школи на вул. Коновальця.

При цьому Ірина Люклян нібито пообіцяла посприяти у передачі приміщення за 10 000 грн, зокрема вплинути на членів комісії з надання в оренду об’єктів комунальної власності, членом якої є представник управління освіти.

17 липня 2017 року підприємець передав Люклян у конверті 10 000 грн “за вплив на членів комісії”. Тоді її і затримали.

Ірина Люклян у суді вини не визнала. Від дачі показів відмовилась і просила суд визнати її невинуватою, оскільки в цьому випадку це була провокація злочину.

Чоловік, який хотів орендувати приміщення, у суді підтвердив, що Люклян вимагала кошти за позитивне рішення щодо оренди.

Він розповів, що зранку 17 липня взяв 10 000 грн та пішов до відділу поліції у Франківську. Там він подав заяву про вчинення злочину і разом з працівниками поліції поїхав до Калуша, де правоохоронці в присутності понятих нанесли на гроші спеціальну речовину і повернули йому.

Він відніс конверт у кабінет і передав Люклян. Та взяла конверт з грошима, поклала у стіл і запевнила, що все буде добре, оскільки у комісії з питань оренди є її людина.

Керівник комісії з питань оренди комунального майна, заступник міського голови Калуша, у суді розповів, що у серпні 2017 комісія отримала заяву від підприємця на оренду приміщень ЗОШ №4, але жодних документів до заяви не було надано, сам підприємець на розгляд питання не прийшов. Тому комісія відмовила в оренді.

Представниця управління освіти, за його словами, участі в засіданні комісії не брала.

Заступниця Люклян, яка входить до складу комісії, теж підтвердила, що не брала участі у засіданні комісії, оскільки перебувала у відпустці. Вона запевнила суд, що Ірина Люклян не зверталася до неї з жодними проханнями щодо здачі в оренду приміщення ЗОШ №4.

Судом під час розгляду справи встановлено, що чоловік, який хотів орендувати приміщення під магазин, не був зареєстрований підприємцем.

Також під час перевірки телефонної книги, повідомлень на «Viber» не виявлено інформації, яка б підтверджувала злочинну діяльність Люклян. А стенограма розмови 17 липня між потенційним орендарем і Люклян не містить обіцянки останньої вплинути на рішення комісії.

Суд взяв до уваги і те, що на руках Люклян не виявили спеціальної речовини, якою позначали купюри.

Дослідивши докази і покази свідків, суд дійшов висновку, що сторона обвинувачення не надала суду достатніх та переконливих доказів для доведення винуватості Ірини Люклян в тому, що вона одержала неправомірну вигоду.

Калуський міськрайонний суд визнав Ірину Люклян невинуватою та виправдав її у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 369-2 КК України.

 

Схожі матеріали за тегами: Калуш суд головна освітянка виправдання

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: