Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Священики УГКЦ та діти катехитичної недільної школи відвідали виставку ікон Юлії Багринівської (ФОТО)

Переглядів: 576

1 червня калуська художниця Юлія Багринівська презентувала в Музеї історії і трудової слави ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ», який діє в Палаці культури «Мінерал», персональну виставку ікон «Світло істини».

Сьогодні виставку сучасних ікон відвідали священики УГКЦ та діти катехитичної школи парафії Св. Михаїла міста Калуша, повідомляє  «Калуш ФМ» з посиланням на сайт Калуської РДА.

Отець-настоятель храму Святого Архистратига Михаїла УГКЦ міста Калуша,  протоієрей Іван Бігун ознайомив дітей із мистецтвом  Юлії  Багринівської і розповів дітям про святих, які зображені на іконах.

За його словами, на іконах зображають за допомогою певних ознак, символів Особу Христа, Богородицю, ангелів і святих. Таким чином від споглядання символів і знаків ми підносимося до споглядання осіб, явлених в іконі. Молитва перед іконою є спілкуванням з тим, хто на ній зображений. Через ікону Бог звертається до людини, виявляє її покликання і покликає її до життя з ним. «Побачити» Бога, який з ікони з любов’ю дивиться на нас, – це великий дар Божий, явлення «неба на землі».

Ікона – це також образно виражене вчення церкви, тому її слід писати не довільно, а тільки згідно з іконописним каноном. Завдяки цьому канонові лики Христа, Богородиці та святих є пізнаваними завжди і всюди.

Як інформувало «Калуш ФМ», у своїй творчості Юлія Багринівська по-сучасному переосмислює візантійський іконопис і додає власну інтерпретацію. Зокрема, при зображенні лику використовує червоний відтінок, який є дуже багатогранним і має різні значення. Він символізує і перемогу, і страждання, і муку, і любов. 

Додамо, що виставка була організована за сприяння голови Калуської районної державної адміністрації Жанни Табанець та з ініціативи депутатів Калуської міської ради Оксани Савчук і Віктора Бербеця.  

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: