Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

У Калуcькій лікарні видаляють катаракти та планують робити операції на сітківці ока

Переглядів: 3327

Медики Калуської центральної районної лікарні вміють проводити такі операції, які не роблять в жодному районному центрі Прикарпаття, а тільки в обласних клініках.

Про це пише Kalushnews.city.

Ще кілька років тому, щоб видалити мутний кришталик і вставити на його місце штучну лінзу, хірург робив великий розріз у рогівці. Після операції часто бували ускладнення. Сучасні клініки здійснюють факоемульсифікацію. Це коли розріз не перевищує 2-3 мм. Кришталик, вражений катарактою, дробиться ультразвуком. Опісля його частинки відсмоктуються з ока. В розріз вводиться складена інтракулярна лінза. Вона сама розгортається в оці. Зір відновлюється повністю.

Такі операція в Калуській ЦРЛ робить Наталія Чав’як — разом із кандидатом медичних наук, лікарем-офтальмологом Київського медичного центру Володимиром Мельником.

У клініці Володимира Олексійовича окуліст Наталія Чав’як проходила інтернатуру. Тепер він допомагає проводити операції у Калуші. У калуській ЦРЛ оперують майже всі види катаракти. Від деяких пацієнтів, за словами пані Наталії, відмовилися навіть чернівецькі та івано-франківські клініки. Наприклад, коли в людини діабет чи крім катаракти є ще й глаукома.

Вартість штучного кришталика — від 10,5 тисяч гривень. Це дешевше, ніж в інших клініках. Лінзи на вибір пацієнтові у медичному закладі пропонують тільки європейського чи американського виробництва.

Як зазначає лікар-офтальмолог Ярослав Бук, у Калуші пацієнтам нормалізують внутрішньо очний тиск за новою технологію. Встановлюється спеціальний клапан, який забезпечує дренаж. Поки що у Калуші ще не роблять операцій на сітківці ока, але планують робити.

Нагадаємо, у Калуській центральній районній лікарні також встановлюють штучні суглоби, а лікар-гінеколог Павло Долик оперує лапароскопом.

 

Схожі матеріали за тегами: калуська црл операція окуліст

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: