Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

У Калуші на вежі ратуші старого калійного зберігся унікальний годинник (ФОТО)

Переглядів: 2314

Калуський краєзнавець Василь Фіцак закликає зберегти адміністративну ратушу старого калійного комбінату, де встановлений вежевий годинник 1903 року.

Калуш-місто солеварів, навіть герб міста прикрашає три кірці солі. Проте минулі часи призабуті, а пам’ятки, такі як старий калійний комбінатат - гігант по видобутку калійних солей в Галичині, знищено. Скоро впадуть останні стіни, колись величного комбінату. Єдине, що вціліло - це стара адміністративна ратуша.

Про це у соцмережі повідомляє калуський краєзнавець і активіст Василь Фіцак. При цьому він зазначає, що дуже хочеться, щоб ця будівля збереглась.

«Сьогодні разом з Віктором Павлівим, завдяки керівництву "Оріана" нам вдалось відвідати цю неймовірну будівлю. Хоча вона й потребує капітального ремонту, але це єдина будівля в менш-більш задовільному стані, яку потрібно і можна зберегти. Вразило все, це і сама архітектура будівлі, автентичні східці, а найбільш - це вежевий годинник фірми Міхала Мєсовича (Mihal Miesowich 1864-1938). Він був засновником і власником фабрики вежевих годинників в Кросно в 1901 році. В 1903 році його механізм було встановлено на ратуші в Калуші при калійному комбінаті. Продукція фабрики отримувала чимало національних і міжнародних відзнак на виставках, зокрема золоту медаль на промисловій виставці в Парижі 1908 року. Цікаво, що сам механізм повністю збережений і робочий», - ділиться у дописі Василь Фіцак.

 

 

Схожі матеріали за тегами: Калуш ратуша калійний годинник

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: