Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

У Калуші презентували проєкт відновлення міської ратуші

Переглядів: 1812

До 583-ої річниці першої писемної згадки про Калуш у Краєзнавчому музеї  Калущини презентували проєкт реконструкції міської ратуші.

Чи буде друге життя у ратуші? Це питання віддавна цікавило громадськість міста. Його не раз піднімали активісти. Була з цього приводу у 2016 році зареєстрована й електронна петиція до міської влади, яку підтримали калушани. Тож у бюджеті міста на 2017 рік передбачили 230 тис. гривень на проєктні роботи з реконструкції. Проте конкретний крок щодо замовлення передпроєктної документації був зроблений лише у серпні 2019 року, коли управління будівництва і розвитку інфраструктури міської ради уклало договір з ТОВ «Зелемінь» зі Львова.

Розглядали різні варіанти відбудови ратуші: один – це відновити стару будівлю, другий – знести і збудувати нову. Проблема полягала в тому, що ратуша є пам’яткою культури місцевого значення, тож довелося звертатися в Міністерство культури і консультувалися з приводу виведення будівлі з реєстру пам’яток культурного надбання. Виявилося, що цього зробити майже не можливо. Тому було прийняте рішення щодо реставрації та часткового відтворення будівлі з добудовою адміністративного корпусу.

І ось 27 травня у Калуші презентували макет проєкту реконструкції ратуші з максимальним збереженням автентичності будівлі та добудовою до неї адміністративних споруд. У добудованих приміщеннях планують розмістити апарати міської ради та виконкому, зали засідань, ЦНАП та інші управління. Ратуша має стати адміністративним центром міста.

Невдовзі проєкт презентують громаді.

За словами міського голови Калуша Ігоря Матвійчука, перші будівельні роботи можуть розпочатися вже в наступному році і триватимуть 2-3 роки. Вартість проєкту складе більше 40 млн грн. Сподіваються, що частина коштів буде грантовою.

На презентації проєкту міський голова привітав калушан із Днем міста та висловив сподівання, що 23 серпня День міста відсвяткують гучно і весело.

Довідка.

Калуська ратуша — приміщення, де засідав магістрат міста Калуша. Побудована ратуша на початку XX ст. Це була невелика споруда з оригінальною кутовою вежею, на верху якої містився годинник з циферблатами на чотири боки.

За радянських часів розміщувались адміністративні установи, а управління сільського господарства райвиконкому — і в роки незалежності до практичного руйнування будівлі під приводом реконструкції за часів мера Романа Сушка. Спершу від ратуші залишалася частина фасаду й вежа з годинником. Проте 23 липня 2013 року Калуська ратуша згоріла.

 

Схожі матеріали за тегами: Калуш ратуша проєкт відновлення

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: