Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

У Калуші відбулася творча зустріч з нагоди ювілею поета і просвітянина Івана Ткачика (ФОТО)

Переглядів: 1458

26 січня в центральній бібліотеці ім. Т. Шевченка відбулась творча зустріч «Життя – лиш миті, а слово вічне…» з нагоди відзначення 70-річчя від дня народження Івана Ткачика, калуського поета, просвітянина, громадсько-культурного діяча.

Калуський поет та просвітяни Іван Ткачик народився17 січня 1950 року в селі Бабинці, що в Борщівському районі на Тернопольщині, в селянській сім’ї. Навчався в Бабинецькій восьмирічній та Кривченській середній школах, останню закінчив в 1967 році із золотою медаллю, повідомляє Калуська центральна бібліотека ім. Т. Шевченка.

Фахову освіту здобув, навчаючись у Львівському електротехнікумі зв’язку (1967-1970 р.р.), Івано-Франківському інституті нафти і газу та Вінницькому політехнічному інституті (1975-1982 рр.). З 1974 року проживає в Калуші. Працював в органах статистики, управлінні комунальним майном, в органах приватизації Калуської міської ради, Фонді державного майна. Обирався депутатом Калуської міської ради першого демократичного скликання (1990-1994 р.р). З 1996 року по 2000 рік та з 2009 по 2011 рік очолював Калуське міськрайонне об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Шевченка.

Писати вірші почав ще в юнацькі роки, навчаючись у школі. В 90-их роках друкував свої поезії в газетах «Дзвони Підгір’я» та «Калуське віче» під псевдонімом. Є дипломантом літературно-краєзнавчого конкурсу ім. Мирона Утриска (2010, 2015). Автор поетичних збірок «Мовою душі і серця» (2009), «Не оглядаючись іду!» (2014), «Моя спонуко дій» (2018), на видання якої було виділено кошти з міського бюджету Комісією з питань підтримки книговидання місцевих авторів міста Калуша.

Твори калуського поета, талановитого літератора  Івана Ткачика, вичерпно говорять про автора, спосіб його мислення та характер. Поезія Ткачика — це роздуми над проблемами сьогодення, над смислом людського буття. У творах Івана Павловича — спогади про пережите, любов до рідної землі, свого родинного гнізда, враження від закордонних мандрівок, проникливі вірші про Афганістан, Голодомор, події на Майдані. Звичайно, присутній і романтизм юнацького кохання. У творчому доробку Івана Ткачика є й вірші на біблійні мотиви, є вірші, що так і просяться лягти на музику.

Цього дня в читальному залі бібліотеки зібралось чисельне товариство літераторів, журналістів, митців, просвітян, товаришів та рідних Івана Павловича.

За дорученням міського голови Ігоря Матвійчука начальник управління культури, національностей та релігій Любов Джуган привітала ювіляра грамотою та цінним подарунком.

Грамоту від товариства «Просвіта» вручила голова Калуського міськрайонного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка Леся Кирилович.

Щирі вітання Івану Ткачику висловили члени Національної Спілки письменників України Ігор Гаврилюк та Оксана Тебешевська, друзі по перу Петро Шевчук та інші.

Перегортаючи сторінки його збірок та презентацію, підготовлену працівниками бібліотеки, усі присутні поринули у сповідь поета, незабутні епізоди з його життя. Під час зустрічі на суд читачів було запропоновано новий вінок сонетів та багато інших поезій в авторському звучанні. Особлива енергетика поетичної творчості Івана Ткачика дозволяє читачеві в повній мірі зануритися в сутність окремих текстів, виписаних майстерно й талановито, відчути силу і красу віршованих рядків. До них зможе доторкнутися кожен, хто відкриє і прочитає збірки його творів.

Модерувала захід педагог, письменниця, активна громадсько-політична діячка, заслужений учитель України, член Національної спілки письменників України Оксана Тебешевська.

 

Схожі матеріали за тегами: Калуш бібліотека творчий вечір Ткачик

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: