Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

У Калуші заборонили продаж алкоголю в нічний час

Переглядів: 1470

На останній сесії Калуської міської ради, яка відбулася 28 лютого, депутати розглянули питання про заборону продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових на території міста.

– У попередні роки виконавчий комітет вже обмежував продаж алкоголю в Калуші у нічний час, але ці рішення фактично мали лише декларативний характер, оскільки відповідної законодавчої бази не було, – повідомив начальник управління економічного розвитку Калуської міської ради Юрій Соколовський.Тому одні підприємці дотримувались обмежень, а інші – ні. І влада, на жаль, не мала важелів впливу на таких порушників. Але наприкінці минулого року на державному рівні був прийнятий закон, який надає органам місцевого самоврядування право встановлювати обмеження на продаж алкогольних напоїв. Після цього ми підготували відповідний проект рішення, регуляторний акт, отримали погодження Антимонопольного комітету та державної регуляторної служби, інформує «Нафтохімік-Калуш».

На громадських слуханнях звучала пропозиція обмежити продаж алкоголю з 00.00 до 8.00, на засіданні постійної комісії Калуської міської ради – з 00.00 до 6.00, у проекті рішення – з 22.00 до 8.00. Який варіант оберуть депутати, такий і буде.

Підприємець Олександр Северин, власник двох калуських магазинів, які працюють до 00.00, своєю чергою, закликав депутатів дозволити торгувати алкоголем до опівночі.

– Я спілкувався з людьми, проводив опитування і все свідчить про те, що багато людей хоче, щоб магазини працювали до опівночі й у них можна було б придбати алкоголь, – запевняв О. Северин. – Повірте, відвідувачі цілодобових магазинів і магазинів, які працюють до опівночі, – це зовсім різні люди. Не всі калушани мають можливість ходити в кафе і платити за алкоголь вдвічі дорожче. Це несправедливо… При прийнятті цього рішення мені доведеться закрити один магазин, і його працівники втратять роботу. Прошу дозволити продаж спиртних напоїв у Калуші до опівночі.

Натомість калушанин Віталій Лівшиць, який проживає на вул. Степана Бандери у будинку, де функціонує цілодобовий магазин «Водограй», висловився категорично проти продажу алкоголю в нічний час.

Я розумію позицію підприємців, але в людей, які живуть поряд з такими магазинами, думка дещо інша, – наголошував В. Лівшиць. – Мешканцям нашого будинку вже не цікаво дивитися бойовики по телевізору, адже ми їх доволі часто бачимо зі своїх вікон. Причина таких ганебних явищ у центральній частині міста – алкоголь. Особисто я не бачу якоїсь соціальної місії в цілодобових магазинах і, зокрема, у продажі алкогольних напоїв у нічний час. Також я не впевнений, що всі підприємці видають при купівлі алкоголю фіскальні чеки і 5% акцизного збору йде в міський бюджет.

За впровадження обмежень щодо продажу алкоголю в Калуші виступив і міський голова Ігор Матвійчук, який зауважив, що скарг на роботу нічних магазинів дуже багато.

– Я розумію, що ми повинні прийняти зважене рішення і врахувати також думку підприємців, але вважаю, що одна справа, якби йшлося про продаж хліба, а зовсім інша – продаж алкоголю, – зазначив мер. – Спиртне в нічний час – це зло… Варто лише проаналізувати кількість звернень до поліції з приводу сварок і бійок, які пов’язані з вживанням алкоголю.

Після обговорення депутати проголосували за початковий варіант проекту рішення. Відтак калуським магазинам заборонили торгувати алкогольними напоями з 22.00 до 8.00.

У випадку виявлення порушень до відповідальності притягуватимуть не власника крамниці, а продавця. Зокрема, за словами Ю. Соколовського, йому грозить штраф від 510 до 1700 гривень.

Також принагідно посадовець повідомив, що з кожним роком все менше підприємців бере участь у конкурсі на встановлення пивних наметів у Калуші.

– Це зумовлено тим, що пиво відноситься до алкогольних напоїв і для торгівлі ним необхідно купувати ліцензію, – наголосив Ю. Соколовський. – Через такі додаткові затрати в багатьох містах України вже взагалі не встановлюють пивних наметів. Чи будуть вони в Калуші? Це стане зрозуміло після проведення відповідного конкурсу в квітні.

 

Схожі матеріали за тегами: Калуш алкоголь заборона.

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: