Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

У Карпатах мандрівники з Калуша зняли на відео «Брокенського привида»

Переглядів: 1631

Оптична ілюзія добре знана досвідченим туристам, проте завжди справляє враження.

Таємнича людська тінь блукає над Карпатами. Обриси цієї тіні зафіксували на відео туристи із Калуша дорогою до гори Петрос, йдеться у ТСН.

На горизонті з’являється величезна тінь, оточена сяйливим ореолом. Вона рухається, наближається до людей.

«Ви дивитеся на цього привида, і у вас тут в середині щось тьохкає. Ви не знаєте, що це таке», - каже мандрівниця Наталія Щербій.

Днями на Чорногірському хребті дорогою до однієї з найвищих гір українських Карпат Петрос досвідчені мандрівники з Калуша зустріли щось, чого раніше самі ніколи не бачили.

«Вдивляюся, вдивляюся, а привид починає збільшуватися. Обриси чіткіші. І тоді думка так спадає: а може це не тінь, а щось інше», - розповідає мандрівник Юрій Барна.

Несподівано привид йде з людьми на контакт.

«Ми там махали йому руками, танцювали. І він нам у відповідь», - запевняє мандрівниця Леся Баб’як.

Відповідав туристам «брокенський привид». Насправді це не містична загублена душа блукає Карпатами. Це - оптичне атмосферне явище, кажуть гірські рятувальники. Людський силует відображається в тумані.  

«Повинен бути туман з однієї сторони, а з іншої – сонце. І ось цей проміжок, де знаходимося ми, він повинен бути без туману. Сонце повинно бути низько над горизонтом. І тінь від предмету відбивається на тому тумані, як на екрані», – пояснює гірський рятувальник Василь Фіцак.

Таємницю привида люди розгадали понад два століття тому. Один вчений зустрів його у Німеччині, на горі Брокен. Попри те, що місцеві говорили – там на свої шабаші збираються відьми, він здогадався, що за тінь гуляє горами. «Брокенського привида» можна побачити не тільки в Карпатах – у будь-яких горах, і навіть на морі, аби погода сприяла. Гірські козли, поодинокі дерева  і навіть цілі будівлі. Історія знає чимало дивних обрисів на горизонті.

«Під час Першої світової війни у Карпатах, коли російське військо стояло на постої, відбилася тінь жінки, яка щось тримала. Солдатам здалося, що це Мати Божа, яка тримає Ісуса Христа», - розповідає рятувальник.

Більшість сучасних мандрівників – обізнані. «Брокенським привидом» їх не налякаєш. Ба більше, дехто навіть полювання на нього влаштовує. От тільки через примхливу гірську погоду удача посміхається не всім. Мандрівники пояснюють, що таємничу тінь можна побачити тільки вдосвіта чи під вечір, коли сонце низько над горизонтом.

 

Схожі матеріали за тегами: тсн карпати калуш туристи

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: