Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

У лісі поблизу с. Верхня освятили пам’ятний хрест сотенному УПА Володимиру Гладкому (ФОТО)

Переглядів: 451

28 липня у лісовому масиві поблизу с. Верхня відбулося освячення пам’ятного хреста сотенному УПА Володимиру Гладкому («Донський», «Токар», «Петро»).

Народився Володимир Гладкий у м. Бібрка на Львівщині. Здобув початкову і гімназійну освіту. В 1941 році вступив до Львівського медичного університету. В часі навчання належав до ОУН. В лютому на доручення Головного Військового Штабу УПА прийшов на Долинщину для проходження вишколу в старшинській школі «Олені-1». Після вишколу був скерований до сотні УПА «Лебеді», яка входила до Групи «Чорний ліс» (ВО-4 «Говерля» УПА – Захід). У квітні-травні 1945-го переведений до ТВ-23 «Магура» (ВО-4 «Говерля» УПА – Захід), де очолив відділ «Бистриця», інформує «Калуш ФМ» з посиланням на музейно-виставковий центр.

З осені 1947 по весну 1948 року працював у складі окружного проводу ОУН Калущини. У травні 1949-го «Донський» скерований проводом Карпатського Краю ОУН на терени Калуської округи, де був призначений на пост Жидачівського надрайонного провідника під псевдо «Токар».

Загинув підпільник 1 червня 1952 року поблизу с. Верхня (присілок Камінка) внаслідок пострілу у спину завербованого радянськими спецслужбами агента (колишнього підпільника на псевдо «Вітер») – Григорія Корнаса.

Ініціатор встановлення пам’ятного хреста – завідувач історико-меморіального музею Степана Бандери Степан Лесів. Участь у заході взяли: в. о. директора музейно-виставкового центру Калуської міської ради Олег Відливаний, доктор історичних наук, професор кафедри філології та перекладу Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Олег Малярчук, провідний науковий співробітник Краєзнавчого музею Калущини Іван Тимів, наукова співробітниця Меморіального музею «Калуська в’язниця» Людмила Андрійчук та Олег Ониськів, головний спеціаліст із забезпечення зв'язків зі ЗМІ Калуського міськрайонного суду.

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: