Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

У Новиці захоронили рештки згорілої церкви і вирішили будувати новий храм

Переглядів: 1349

У понеділок, 11 червня, громада Новиці зібралася, щоб вирішити єдине питання: що робити далі, адже напередодні згоріла церква Преображення Господнього. Рішення прийняли без тривалих обговорень. Одноголосно заявили: усім миром будем будувати церкву.

Свою підтримку громаді і священику о. Богданові Заставецькому на зборах громади висловили декан Калуського деканату УПЦ Київського патріархату Григорій Мороз, священики отець Василь Мотика, отець Федір Мороз, повідомляє kalushnews.city.

Громада на сході села обрала комітет, який візьметься за організацію  будівництва нового храму. Новичани вирішили: негайно зранку наступного дня братися  до роботи — прибрати після пожежі подвір'я, захоронити залишки спаленої  церкви на сільському цвинтарі. У вівторок до вечора все зробили. У  найближчі дні запросять  архітектора для обговорення проекту. Люди прислухалися до думки декана о. Григорія Мороза, що нову церкву треба будувати з цегли. А ще — всі визнали, що у громаді знову має запанувати злагода і що кожен докладеться до спорудження храму у міру своїх можливостей.

Греко-католицька громада Новиці теж прийшла на збори, щоб  підтримати односельчан іншої конфесії у тяжкий для них час. Був і о. Ігор Іванців. Після завершення зборів Василь Осколіп заявив, що греко-католицька громада допоможе не лише коштами, але й готова до того, щоб надати храм для православних для проведення таких таїнств як хрещення, вінчання, на той час поки вони збудують свій.

У Новиці вкінці 80-х і в дев’яності тривала жорстока боротьба за храм між греко-католиками і православними. Конфлікт завершився будівництвом величного храму УГКЦ.

Не було спокою у православній громаді і впродовж останнього року. На цей раз конфлікт розгорівся між прихильниками колишнього настоятеля храму Любомира Надорожного і його опонентами, які запідозрили його у фінансових оборудках і підробці документів. У понеділок обидві сторони погодилися, що чвари треба припинити.

Фото Олег Ярема.

Схожі матеріали за тегами: Новиця церква будівництво

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: