Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

У пологовому будинку Калуша впродовж 30 років не було материнської смертності

Переглядів: 1941

Калуський пологовий будинок є підрозділом КНП «Калуська ЦРЛ». У його структуру входить жіноча консультація та гінекологічне відділення, які надають акушерсько-гінекологічну допомогу жіночому населенню Калущини.

Про роботу пологового в нинішніх реаліях, кількість пологів, вакцинацію та інше журналістці розповіла завідувачка фізіологічного відділу пологового будинку Леся Григорів.

Під час нашої розмови вона передусім зауважила, що в пологовому будинку Калуської ЦРЛ впродовж 30 років не було материнської смертності. Також пологовий має нижчий за середньообласний і середній по Україні відсотки дитячої смертності. Це забезпечується завдяки злагодженій роботі команди висококваліфікованих акушерів-гінекологів, анестезіологів та неонатологів.

– Якщо говорити про дитячу смертність, то в рік серед новонароджених помирає одна-дві дитини з важкими патологіями, – каже Леся Григорів.

Також моя співрозмовниця відзначає, що на високому рівні працює і один із підрозділів пологового будинку – жіноча консультація. Вагітним жінкам обов’язково проводиться скринінг на виявлення вад плода спершу на 12-13 тижні вагітності, а відтак на 21-22-му. Завдяки цьому можна запідозрити хромосомні аномалії плода, вроджені вади серця та інших систем для попередження народження дітей з вадами розвитку, несумісними з життям. Зрозуміло, що чим сучасніше обладнання, тим краща діагностика, яка запобігає народженню дітей з вадами, а також допомагає визначити патологічні стани матері та новонародженого під час перебігу вагітності. Тому оновлення УЗД-апаратури у пологовому будинку та жіночій консультації є першочерговим завданням

– Пані Лесю, кількість пологів за останні роки зростає чи зменшується?

– Зменшується. І суттєво. За останні 6 років із 1,5 тисячі пологів в рік ми зійшли на тисячу. Серед породіль 70% становлять жительки Калущини, а 30% – іногородні. У нас також високий рівень партнерських пологів – до 99%. Від них ми не відмовилися навіть в період коронавірусу на відміну від інших пологових будинків України, запровадивши обов’язкове обстеження партнерів на ковід.

– Хто ще народжує в Калуському пологовому, крім місцевих?

– Це жінки з Рожнятівщини, Долинщини, Бурштина, Івано-Франківська та Жидачівського району Львівської області.

– Чи позначається на роботі пологового будинку те, що частину приміщень вже другий рік поспіль перепрофільовують для ковідних хворих?

– Деякі незручності є. Найперше це спричиняє погіршення умов перебування породіль, оскільки відбувається ущільнення. Як у минулому році, так і з жовтня цього у нас забрали для коронавірусних хворих 7-й поверх, де розміщується одне з післяродових відділень. Через нестачу післяродових місць ми перемістили частину породіль у відділення патології вагітних. Але ми з цим миримося, бо розуміємо складність ситуації. До прикладу, у квітні минулого року пологовий майже місяць не працював через велику кількість хворих на коронавірус серед медичного персоналу. Загалом у нас уже перехворіли 98% працівників.

– А як щодо вакцинації?

– Наразі у нас вакцинувалося 40% персоналу. Оскільки практично всі перехворіли, то є велика кількість осіб з високим рівнем антитіл. Цей рівень ми контролюємо щомісяця.

– Чи були серед породіль і вагітних пологового хворі на коронавірус?

– Були, але поодинокі випадки. На щастя, всі дітки народилися живі і лише одне немовля мало позитивний ПЛР-тест, а решта – негативні. До речі, для ковідних вагітних і породіль також відведена частина 7-го поверху, яка ізольована від інших хворих. Ми чітко контролюємо, щоб вагітні й породіллі не перетиналися з хворими на ковід при поступленні і виписці.

– Пані Лесю, чи радите ви вакцинуватися від коронавірусу вагітним жінкам?

– Загалом я за вакцинацію. Проте щодо вагітних, то у мене є певні перестороги, адже всі вакцини, якими роблять щеплення, є експериментальними і в їх клінічних дослідження вагітні участі не брали. Проте МОЗ зазначає, що якщо користь від вакцинації перевищує ймовірні ризики від неї, то вагітним рекомендують щеплюватися мРНК-вакцинами. Зараз в Україні можна отримати щеплення мРНК-вакциною Comirnaty/Pfizer-BioNTech. Тож якщо у вагітної жінки є високий ризик зараження або супутні хвороби, то їй однозначно варто проконсультуватися з приводу вакцинації з лікарем.

А ось на етапі планування вагітності, на мою думку, краще таки щепитися, щоб убезпечити себе від важкого перебігу хвороби у випадку захворювання. Бо те, що коронавірус негативно впливає на перебіг вагітності, ми вже бачимо: піднімається цукор, підвищується ризик тромбозів та збільшується імовірність внутрішньоутробного інфікування дитини.

– Дякую за розмову.

Людмила ПАСТУШОК.

Схожі матеріали за тегами: Калуш пологовий показники

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: