Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

«Усі відчувають зв’язок із піснею». «Stefania» гурту «Kalush Orchestra» стала хітом у TikTok

Переглядів: 723

Цьогорічний представник України на Євробаченні у Турині гурт «Kalush Orchestra» дав інтерв’ю нідерландському суспільному мовнику NOS, у якому розповів про те, що роблять учасники гурту зараз та про пісню «Stefania», яка потрапила до хіт-парадів кількох країн.

Про це інформує «Калуш ФМ» з посиланням на facebook-сторінку Євробачення.

Нідерландській суспільний мовник відзначає, що хоч у страшній війні це дає мало втіхи, проте Україна має найбільші шанси перемогти на Євробаченні за ставками великих букмекерських контор. У травні Україну представить гурт «Kalush Orchestra» із яскравою піснею «Stefania» — поєднанням фольклору та хіп-хопу. Букмекери оцінюють шанси на перемогу в 35%, що значно випереджає другого учасника.

Останніми тижнями пісня набула великої популярності, розповів нідерландській телерадіокомпанії NOS фронтмен гурту Олег Псюк.

 «В Україні ця пісня лунає буквально «з кожного утюга». Окрім України, «Stefania» також займає високі місця в хіт-парадах Польщі, Литви, Молдови та інших країн. Пісня стала хітом у TikTok. «Усі відчувають зв’язок із піснею», — сказав Псюк.

Самі учасники гурту також долучаються до опору, розповідає мультиінструменталіст Ігор Діденчук, який забезпечує характерне звучання флейти у пісні.

 «Я саме плету маскувальні сітки й готую коктейлі Молотова», – зазначив він.

 Гурт також допомагає збирати медикаменти та шукати притулок тимчасово переміщеним особам.

Один з членів команди гурту приєднався до Збройних сил України. Зараз він допомагає в територіальній обороні Києва: «Я воюю на кількох лініях фронту: битва на землі – з одного боку, і культурна лінія фронту – з іншого. Ми підтримуємо країну сильною своєю музикою».

Текст пісні аполітичний, бо пісню Олег Псюк писав як посвяту своїй сильній мамі, яку просить заспівати колискову, щоб усе було добре. Проте образ матері у пісні можна трактувати як сучасний образ Матері-України.

«Текст глибоко зворушує кожного українця, адже нас змалку привчають до глибокої пошани до батьків, – розповідає Діденчук. – Щобільше, пісня викликає ностальгічні почуття. «Бридж» у пісні базується на старій українській колисковій. Але реп-куплети та міцний біт не роблять зі «Stefania» дитячу колискову».

Виникають паралелі з минулорічним виступом гурту Go_A, який посів п’яте місце (і друге за голосуванням глядачів), з піснею «SHUM», яка також містить фольклорні та сучасні елементи. Подібність не випадкова: Діденчук також є одним з учасників гурту Go_A. В обох колективах він грає на традиційних українських інструментах.

Пісня «Shum» була першим українським твором на Євробаченні, який повністю заспівали українською мовою. Цьогорічна пісня – також повністю українською. Це не політичний меседж, на думку хіп-хоп гурту, а «просто» використання мови, якою українці воліють висловлюватися.

 

 

Схожі матеріали за тегами: «Stefania» «Kalush Orchestra» хіт 4TikTok

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: