Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

В управлінні з питань надзвичайних ситуацій розповіли, які роботи проводили, щоб зменшити у місті ризик підтоплення

Переглядів: 1124

У 2019 році за короткий період часу у Калуші випала велика кількість опадів, що призвело до виникнення надзвичайних ситуацій у зв’язку з підтоплення значних територій.

Про це повідомляють на сайті Калуської міської ради.

У травні 2019 зливи призвели до критичного підйому рівня води в річках Сівка та Млинівка з катастрофічними наслідками для мешканців у прибережних зонах річок. Тоді були затоплені житлові будинки в Калуші та мікрорайонах Підгірки, Хотінь, Загір’я. Це завдало значних матеріальних збитків населенню.

Для вирішення ситуації залучили ресурси міського, обласного та державного бюджетів.

Зокрема з державного бюджету виділи 11 млн 825 тис. грн на відновлення берегоукріплень лівого берега річок Чечви і Лімниці на водозаборі «Добровляни» в районі с.Пійло, що дозволило захистити водозабір Калуша. З обласного резервного фонду на ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій було виділено 536,8 тис. грн. Також 199 тис. грн на відновлення водовідвідних канав на території міста, пошкоджених внаслідок стихії у травні 2019 року, виділили із міського бюджету.

Окрім того, понад 596 тис. грн витратили на відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану річки Млинівка в межах Калуша. У мікрорайонах міста (вул. Данила Галицького, Могильницького, Смольського, Мєчнікова, Вороного, Братів Козаків, Івано-Франківська) почистили водовідвідні канави на суму 682 тис. грн. На це все гроші виділяли з міського бюджетів.

Виконання руслоочисних та прочищувальних робіт у 2019 році, особливо розчищення водовідвідних канав, позитивно вплинуло на ситуацію. Сьогодні до русла Млинівки надходить значно менше води, що не призводить до значного розливу річки під час різкого підняття рівня води.

Як пишуть на сайті міської ради, у цьому році короткочасні зливові дощі не спричинили критичного підйому рівня води у річках. Загалом ситуація не критична, хоча й спостерігається підвищення ґрунтових вод на знижених ділянках та перенасичення ґрунту вологою. 

На 2020 рік в бюджеті міста також передбачили 900 тис. грн на відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану Млинівки в межах міста та 600 тис. грн на очистку водовідвідних канав. Ці роботи розпочнуть після  проведення тендеру та визначення виконавця.

Кажуть, що під час виконання руслоочисних робіт для недопущення повторних підтоплень врахують пропозиції мешканців мікрорайонів міста.

Також калушанам радять застрахувати своє майно, адже страхування є гарантією на відшкодування збитків, завданих внаслідок природних катаклізмів. Наразі, за результатами опитування, своє майно застрахували лише 1-2% мешканців міста.

 

Схожі матеріали за тегами: підгірки річка млинівка

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: