Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Вечір поезії. Богдан Томенчук презентував у Калуші «Жінку з одного вірша» (ФОТО)

Переглядів: 1246

Вечір середи у палаці культури «Мінерал» був особливим. Тут звучали її величність Музика і поетичне Слово. Його калушанам дарував відомий франківський поет Богдан Томенчук.

Свої поетичні збірки у Калуші він презентує вже вчетверте. У 2015 році – це був «Сезон ненаписаних віршів», у 2016-му – «Місто героїв і понятих», у 2017-му – «Постаті. Силуети». Цього ж разу їх було відразу дві –  «Ранкове місто пізніх ліхтарів» та «Жінка з одного вірша».

Звучала як завжди громадянська і любовна лірика поета. Було багато образів, емоцій. Як сказала модератор зустрічі, директор «Мінералу» Алла Терещенко, автор наповнив залу тими почуттями, якими живемо ми всі – болем, стражданнями, смутком, але й ніжністю та любовю, адже у будь-якому його вірші кожен з нас може знайти щось для себе.

Читаючи твори про війну, яка забирає сьогодні наших синів, Богдан Томенчук зауважив, що ми байдужіємо: «Війна перейшла поріг болю. Ми почали програвати як люди». При цьому він навів приклад, як днями по Франківську везли «Вантаж 200» і ніхто не намагався навіть зупинитися і пропустити це траурне авто.

Книга Богдана Томенчука «Ранкове місто пізніх ліхтарів» укладена як алегорія на сім днів Творіння. Шість днів ми працюємо, а на на сьомий треба відпочивати – творити себе. Автор нерідко відсилає читачів до біблійних образів та текстів і невипадково завершує збірку віршем «Починалось зі Слова. І воно було Бог».

Багато віршів було присвячено жінці і улюбленій квітці поета – гортензії. Їх неперевершено читав сам автор. Декілька поезій «Із жінки з одного вірша» процитували і калушанки, серед яких була заступник міського голови Наталія Табачук, яка також передала авторові привітання і квіти від міського голови Ігоря Матвійчука.

Анонсуючи цю зустріч Богдан Томенчук обіцяв, що «має бути справжньо і затишно...», і так насправді було. Порою заледве стримували сльозу і сам автор, і присутні на цьому поетичному зібранні. Бо «справжньо» – це не завжди весело…

Згадував Богдан Томенчук також калуських літераторів, з якими приятелював, але які вже відійшли за обрій, - Василя Ганущака, Анатолія Онишка.

На завершення зустрічі калушани дякували автору за чудовий вечір, а він дарував поціновувачам поезії свої збірки та автографи.

А пізніше на своїй сторінці у соцмережі про зустріч у Калуші написав: «Вийшло майже по-біблійному... Тільки в Біблії спочатку було Слово... А потім згадка про потоп... А в Калуші спочатку був потоп, а потім - слово...Незважаючи на ще два "майже стихійні лиха" - ЗНО з математики напередодні та української мови і літератури назавтра, "Ранкове місто пізніх ліхтарів" читало "Жінку з одного вірша".. Було світло і... волого... В очах і душах... Від сліз і співпереживань...Дякую, Калуш... Дякую, Калушани..."Мінералівці" з пані Аллою Терещенко, Ви таки неймовірні...Дякую, сестри Табачук, Оксано і Наталіє," вишкіл не проп'єш". Дякую, пане мере Ігоре Матвійчук... Бо то з Вами колись прилюдно уклав майже парі - ні року без книжки... Слово наразі тримаю... Думаю, що жодний катаклізм не перешкодить Вам на наступній презентації бути не тільки причетним, а й присутнім... Спочатку було Слово... А потім вже ковчег...».

В оформленні обкладинки використані роботи франківської художниці Ірини Кравець.

Людмила ПАСТУШОК.

 


 

Схожі матеріали за тегами: Калуш Томенчук презентація

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: