Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Верховна Рада запровадила кримінальну відповідальність за домашнє насильство

Переглядів: 884

Сьогодні Верховна Рада запровадила кримінальну відповідальність за домашнє насильство і примус до шлюбу.

За відповідний законопроект у другому читанні і в цілому проголосував 241 народний депутат.

Як наголошується в пояснювальній записці, даний законопроект імплементує положення Стамбульської конвенції, яку Рада, утім, наразі не ратифікувала.

Ухваленим законом до Кримінального кодексу вводяться стаття про домашнє насильство. У статті дається визначення «домашнє насильство» — умисне систематичне фізичне, психологічне або економічне насильство по відношенню до нинішнього або колишнього чоловіка чи дружини або іншого родича, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілого. Покарання — 150-240 годин громадських робіт, арешт до 6 місяців, обмеження волі до 5 років  або позбавлення волі до 2 років.

Крім того, у Кримінальному кодексі депутати передбачили кримінальну відповідальність за примус до шлюбу або продовження примусово укладеного шлюбу, за примусове співжиття, примусовий шлюб з метою переміщення людини до іншої країни. За такі діяння передбачається кримінальна відповідальність у вигляді арешту до 6 місяців, обмеження або позбавлення волі до 3 років.

Депутати уточнили в Кримінальному кодексі положення статей, що стосуються сексуального насильства. У Кримінальному кодексі також прописали, що обтяжувальною обставиною при вчиненні злочину буде вчинення його в присутності малолітнього, злочин щодо психічно хворої людини або малолітнього. Обтяжувальною обставиною також буде також учинення злочину щодо як чинного, так і колишнього чоловіка (дружини).

Фото:Доступна та якісна правова допомога в Україні

Схожі матеріали за тегами: верховна рада насильство

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: