Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Вода з 13 свердловин на Калущині перевищує норму засоленості та важких металів

Переглядів: 378

У пробах води з 13 свердловин у Калуській гірничо-промисловій зоні, що на Прикарпатті, засоленість була вищою від норми. Екологічний моніторинг свердловин у Калуші та прилеглих до міста селах проводили науковці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу влітку і восени цього року.

Про це Суспільному повідомив завідувач кафедри геотехногенної безпеки та геоінформатики університету Едуард Кузьменко, інформує «Калуш ФМ».

«У пробах із 13 свердловин засоленість була вищою від норми. У Домбровському кар’єрі – у 20 разів, тобто 20 грамів солі на літр води, коли норма – 1 грам. Приблизно 80 грамів солі на літр – у хвостосховищі №2 і на шламонакопичувачі», — сказав науковець.

Шламонакопичувач, зі слів Едуарда Кузьменка, жителі Калуша використовують як водойму для купання. Перевищення норм засолення там свідчить про те, що купатися у такій воді небезпечно. Науковець каже, що також за межами норми — вміст важких металів, зокрема, кадмію у 200 разів більше від норми.

Свердловини, каже Едуард Кузьменко, використовують для проведення екологічних моніторингів. Проте за три роки їхня кількість зменшилася.

«Чотири свердловини або зруйновані місцевими жителями, або знищені під час створення підземних споруд. Одну свердловину пробурили в чистому полі. Орали поле, і свердловини немає. Була ситуація, коли свердловина була у дворі школи. Напевно, діти знали, що її не можна зачіпати. Нічого. Розвалили й розбили», — розповів Едуард Кузьменко.

За його словами, з двадцяти споруджених у 2019 році спостережних свердловин у Калуській гірничо-промисловій зоні залишилися шістнадцять.

 

Схожі матеріали за тегами: Калущина моніторинг засоленість вода

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: