Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Жителі громади власноруч засипають ями на дорозі від Збори до Верхньої (ФОТО, ВІДЕО)

Переглядів: 416

Вдруге за рік самотужки взялися засипати ями від сіл Збора до Верхньої жителі Верхнянської територіальної громади на Івано-Франківщині.

Ремонт шляху протяжністю 2,5 км не проводили понад 30 років, розповів кореспондентці Суспільного староста сіл Збора і Кулинка Федір Нижник, повідомляє «Калуш ФМ».

З його слів, через поганий стан дороги у село відмовляються їхати автобуси.

«Скільки ремонт протримається, ми не можемо дати гарантії, але хоча б щось, аби можна було проїхати, бо і «швидка», і пожежна, уже автобуси відмовлялися їздити. Головне, що автобус зі сполученням їде аж у Львівську область. Ним їздять і львів'яни, і наші – і Кулинка, і Збора, тому дорога не лише для нашого села», – каже Федір Нижник.

З бюджету громади гроші на ямковий ремонт дороги у Зборі не виділяли, каже голова Верхнянської територіальної громади Михайло Маліборський. За його словами, мелений асфальт, яким засипають ями, дало одне із місцевих підприємств. Частину техніки для робіт надали сільські підприємці, ще частину – Верхнянська сільська рада.

Засипати ями на дорозі у селі Збора сьогодні вийшли й восьмеро місцевих жителів. Працюють люди тут другий день, розповідає місцевий житель Андрій Мендела.

«Це – не погана дорога, тут немає шляху, тут – напрямок. Ви зрозумійте, що із цього села до іншого треба проїхати 2,5 км за 20 хвилин, щоби зберегти автомобіль. Якщо ви хочете «вгробити» свою машину, ви проїдете і за 5 хвилин. А що казати про якусь «швидку» допомогу або про пожежну», – каже Андрій Мендела.

Їздить цією дорогою водій «швидкої» та житель села Збора Роман Мендела. За його словами, через поганий стан шляху важко доїхати вчасно до хворих у село.

«Коли їду туди на виклик, не знаю, коли приїду. В селі ж чекають, думають, що це – літак, раз і прилетів. Дали нам тепер нові автівки, гарно їдуть, все нормально. Усе є, а дороги погані», – розповів Роман Мендела.

Працює з односельцями й Василь Булавинець. Чоловік каже, на дорозі через ями постійно ламається його автомобіль.

«Уже передні стійки міняв на такій дорозі. Ви б подивилися спочатку. Це була катастрофа. Це був жах. Це такі ями тут були перед мостом, що катастрофа. Там об’їжджали ледь не полем», – розповідає Василь Булавинець.

Зі слів голови Верхнянської територіальної громади Михайла Маліборського, разом із жителями Збори звертався в облдержадміністрацію та в державне підприємство «Дороги Прикарпаття», на балансі якого перебуває цей шлях, з проханням виділити гроші для ремонту. Однак поки що фінансування не отримали. Відтак, за словами Михайла Маліборського, наступного року у громаді планують зробити проєктно-кошторисну документацію на ремонт дороги у Зборі.

«У нас є 50 кілометрів місцевих доріг. Одночасно зробити проєктно-кошторисну документацію – це ще не означає, що ці дороги наступного року відремонтують. Відповідно, якщо буде фінансування з держави, ми дамо ще співфінансування наше, щоб зробити капітальний ремонт і щоб не мучити людей на отаких ямкових ремонтах. Самі розумієте, що це не є надовго, але наразі ми це робимо лише з безвиході», – каже Михайло Маліборський.

Керівник підприємства «Дороги Прикарпаття» Роман Сілецький сказав, що зараз перебуває на нараді в Києві. Отож не може надати коментар щодо можливості фінансування капітального ремонту дороги у селі Збора.

 

Схожі матеріали за тегами: Верхня Збора жителі ремонт дорога

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: