Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Житло, стометрівка і музей пива. Що планують збудувати на території Калуського пивзаводу (ФОТО)

Переглядів: 1744

На черговій зустрічі у прямому ефірі із першим заступником Калуського міського голови Мирославом Тихим, яка відбулася 1 квітня, йшлося про новий проєкт забудови території в районі Калуського пивзаводу. Зокрема про деталі розповів власник пивзаводу Руслан Терешко, який також був присутній у студії.

За словами Мирослава Тихого, керівництво пивзаводу звернулося до влади міста з пропозицією щодо реновації і реконструкції заводу, в тому числі і благоустрою території та будівництва соціальних проєктів на ділянці, яку вони орендують.

Як розповів Руслан Терешко, до калуського заводу він має відношення з 2008 року. І хоча виробництво розвивається, але є багато проблем, оскільки це радянська спадщина: як обладнання, так і споруди, яким по 30-50 років. Протягом останніх трьох років підприємство взагалі дотаційне. Тому йшла мова про його продаж, але покупця не знайшли, чи навіть зупинення діяльності.

У результаті, щоб зберегти завод як історичну спадщину, так і робочі місця, було прийняте рішення про його реновацію з реконструкцією і зосередженням самого виробництва на тій ділянці, де є історичні споруди, які придатні для виробництва. Наразі виробництво займає до 20% території, на якій знаходиться пивзавод. Частина територій вільна або забудована вже непридатними будівлями. З метою більш ефективного використання цієї території прийняли рішення про поєднання реновації пивзаводу з будівництвом житлового комплексу.

За словами власника, житловий комплекс представлятиме собою забудову, де будуть внутрішні закриті двори з ландшафтним дизайном і озелененням, дитячими і спортивними майданчиками. Територія буде під відеонаглядом і охороною.

З іншого боку буде громадський простір для мешканців Калуша, так звана стометрівка, яка з’єднає дві дороги і буде пішохідною зоною. У будівлях планують заклади громадського харчування та торгівлі. Житловий квартал і виробництво по архітектурному стилю мають доповнювати одне одного.

На думку Руслана Терешка, поєднання реновації пивзаводу і житлової забудови дасть поштовх до розвитку цілого мікрорайону. Ця забудова може буде навіть кращою, ніж в Івано-Франківську, і привабливою для жителів Калуша, які мають намір придбати житло.

За словами Мирослава Тихого, зосередити виробництво планують у будівлі солодовні, якій більше 100 років. Частина фасаду – це австрійська червона цегла. Тож ці фасади і будівлю загалом відновлять. На першому і другому поверсі солодовні – будуть технологічні лінії, а третій-четвертий – музей, де розмістять певне обладнання, етикетки, пляшки й інші артефакти, пов’язані з пивоварінням у Калуші, та дегустаційний зал.

«Калушани і гості зможуть ознайомитися з історією калуської броварні та скуштувати продукт, – додав власник. – Тобто пивоварня розвиватиметься, рецептура пива буде збережена, також будуть додаткові робочі місця і в пивоварні, і в тих об’єктах, які є у проєкті. Головне наше завдання, щоб виробництво не зупиняло своєї діяльності, бо якщо ти виходиш з ринку, то повернутися до нього і відновити втрачені позиції по реалізації продукції важко. Тому це все проходитиме паралельно: реконструкція, ремонт, закупівля нового енергоефективного обладнання, щоб бути конкурентноздатним, зокрема і по ціні в межах України».

Даний проєкт розробило Франківське архітектурне бюро, а втілювати його має забудовник, якого наразі не називають. Щодо термінів реалізації, то це 3-4 роки.

Наразі проєкт дошліфовується архітекторами і його кінцевий варіант представлять на розгляд міської ради та громади. В подальшому також розроблятиметься детальний план території і будуть проведені громадські слухання.

Схожі матеріали за тегами: Калуський пивзавод проєкт реновація забудова

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: