Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Депутати Івано-Франківської міськради закликають визнати незалежність України з 22 січня 1918 року

Переглядів: 322

Івано-франківські депутати закликали президента та Верховну Раду встановити днями  проголошення Української Незалежності 22 січня 1918 року як першу дату, з якої розпочався відлік історії сучасної України, а 24 серпня 1991 року визначити як дату відновлення Незалежності України. А також зазначити у Конституції України, що правонаступність сучасної Української держави започатковано ще в Руській  державі з центром у Києві, продовжено Галицько-Волинським князівством, Великим князівством Литовським та Руським, Українською козацькою державою, Гетьманщиною, Українською Народною Республікою, Західно-Українською Народною Республікою, Карпатською Україною та Українською державою, що відновлена Актом про відновлення Української держави 30 червня  1941  року. За відповідне звернення під час сесії 8 липня проголосували 38 депутатів зі 41 присутнього, повідомляє «Калуш ФМ».

У зверненні вказано, що 22 січня 1918 року був проголошений IV Універсал Центральної Ради УНР, яким відновлено національну державність Української нації, проте з 18 березня 1921 року по 23 серпня 1991 року територія України була окупована.

«Етап відновлення української Незалежності в 1991 році – це період повторного отримання Незалежності нашої держави. Це час, коли український народ скинув з себе тягар радянської влади та наслідки окупаційного режиму, загарбання й підкорення проти своєї волі. Суверенність України було відновлено 24 серпня 1991 року Актом проголошення Незалежності України. Цей Акт став фактом продовження складного процесу тисячорічної історії державотворення», – зазначають автори звернення.

Івано-франківські депутати закликали депутатів ВРУ проголосувати за ініціативу народної депутатки Оксани Савчук, яка ще у 2019-му зареєструвала проєкт постанови про перенесення святкування Дня незалежності України. У пояснювальній записці вона пропонує визнати дату 22 січня Днем Незалежності України і щорічно відзначати його як державне свято, а 24 серпня 1991 року вважати Днем відновлення Незалежності України і продовжувати відзначати його як державне свято.

Світлина з сайту МІСТО

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: