Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Громадські слухання відбулися: думки щодо об’єднання міста й району поляризувалися

Переглядів: 2304


Зібралися знову практично ті самі люди, які попередньо були присутні на конференції, де відбувалося обговорення територіального об'єднання. Як висловився секретар Калуської міськради Олександр Челядин «на манеже - всё те же».
Ще до початку слухань всім, хто виявив бажання взяти у них участь, запропонували зареєструватися. Щоправда, пропонувалося вказати не лише своє прізвище і поставити підпис, а й в окремій графі відзначити своє ставлення до об'єднання: підтримуєш чи ні. Ця ініціатива влади викликала обурення в частини громадян, оскільки швидше нагадувала збір підписів, а не просте опитування. Бо при потребі «мінус» у цій графі або прочерк могли стати «плюсами», які б означали схвалення об'єднання. Один з присутніх навіть закреслив листок з десятьма зареєстрованими. Такий початок не передбачав нічого хорошого. Проте слухання, які проходили дуже емоційно, таки завершилися прийняттям рішення і злагодженим голосуванням.
Начальник відділу внутрішньої політики Калуської міської ради Микола Шинкар повідомив присутнім, що виконання Закону «Про добровільне об'єднання громад» розпочалося зі статті 11: формування перспективних планів. Наразі мова йде про моделювання спроможних громад. Тож відповідно до розпорядження Олександра Челядина місто подало паспорт спроможної громади, додало карту та аналітичну довідку. Проте жодного документа по ініціюванню об'єднання ще нікому не направило.
При цьому посадовець зазначив, що хоча цим законом і передбачене добровільне об'єднання, проте питання територіально-адміністративного устрою – це питання держави. Тож якщо громади об'єднаються так, як це потрібно державі, то вони фінансуватимуться на рівні міст обласного значення, якщо ні – то фінансування відбуватиметься за старою схемою. А оскільки люди цього не розуміють, то це вносить плутанину.
Олександр Челядин також поінформував присутніх, що Кабінетом Міністрів, який проводить експертизу спроможності громад, поданих обласними радами, уже затверджені перспективні плани щодо об'єднання громад п'яти областей, зокрема, Житомирської, Чернігівської, Луганської, Херсонської та Дніпропетровської. По Івано-Франківській області рішення ще не прийняте.
Висловлювали свої пропозиції та зауваження і присутні. Так, голова громадської ініціативи «7 грудня» Ігор Очкур запропонував міській раді розробити перспективний план самодостатньої громади в межах міста.
- Нема біди, що Калуш, який в перспективі може вийти на реверсну дотацію, буде донором. У свій час ми також отримували дотацію вирівнювання за рахунок інших міст.
- Ми не проти об'єднання, але хочемо побачити, що це нам дасть, - зауважила громадська активістка Ольга Єланіна.
Думку, що ці громадські слухання проводяться «для галочки» висловила активістка Валентина Бідонько.
Подібну точку зору розділяв і екс-нардеп Євген Гірник:
- Цей процес є чистою формальністю. Я знаю можливості міської ради, тож вона якби хотіла, зал був би повним, а так є три депутати (пан Гірник трохи недорахувався, у залі було п'ять депутатів, проте двоє з них довго не затрималися. – Авт.).
При цьому громадський активіст задав риторичне запитання: «Що це: добровільне об'єднання громад чи насильницька колективізація?» І нагадав владі міста, що за об'єднання з містом проголосувало аж 7 депутатів Калуської районної ради. А це означає, що настроїв приєднатися до Калуша у районі не було. Вони, за словами Гірника, «за колгосп, але не в нашому селі».
Прозвучали на слуханнях і думки дещо іншого плану. Зокрема про те, що до Калуша готові приєднатися Мислів, Ріп'янка та Яворівка заявив колишній сільський голова Володимир Андрусів. Не відкидати село і шукати спільну мову пропонував і один з депутатів Сівка-Войнилівської сільської ради.
Та Євген Гірник наполягав, що людей треба переконати цифрами і аргументами. Окрім того, він запропонував не приймати план об'єднання міста і всього Калуського району, а обговорити можливість об'єднання міста і кількох сіл, які вигідні Калушу, до прикладу, Добрівлян, Пійла, Сівки Калуської, Кропивника, Студінки.
- Не потрібно зациклюватися на своїй самодостатності, треба дивитися на перспективу. Але весь район – це штучна колективізація, яка розсиплеться. Це потрібно Ігорю Насалику. Перевиконаного містом бюджету не вистачить на всі села. Перспективне об'єднання – це місто і декілька сіл, а весь район – це авантюра, про яку говорити не доречно.
Євген Гірник також запропонував не поспішати з перспективним планом, а дочекатися прийняття рішення Кабінетом Міністрів України.
Після пропозицій, висловлених присутніми, Олександр Челядин зачитав ті пропозиції, які надходили в міську раду чи звучали під час обговорення. Варто зазначити, що вони також були діаметрально протилежними. Одні висловлювались за об'єднання з районом, інші його відкидали.
Відповідно, учасники громадських слухань 36-тьома голосами «за» проголосували за те, щоб винести на розгляд сесії міськради все із запропонованого, а також рекомендувати розробити якусь стратегію, але поки що не приймати ніякого рішення щодо об'єднання.
Схвально сприйняли присутні і пропозицію секретаря ради опублікувати всі пропозиції щодо територіально-адміністративної реформи у місцевих ЗМІ.
Тож у найближчому номері тижневика «Калуш ПРО» з ними можна буде ознайомитися.
Анастасія ВОЛЬСЬКА

До теми

очкурІгор ОЧКУР, голова громадської ініціативи «7 грудня»:


- Реформування адміністративно-територіального устрою в Україні в останні місяці отримало новий поштовх зі сторони Держави. Таке реформування справді потрібне, нам давно вже треба навести лад в системі управління, крім того, це є одна з ключових рекомендацій цивілізованого світу. Але Калущина, як завжди, виділяється особливо. Спочатку колишнім міським головою Ігорем Насаликом лобіювався проект «експерименту» щодо об'єднання міста Калуша і Калуського району, пропонувалося долучити до цього і сусідні Жидачівський та Рожнятівський райони. А що? Гуляти - так гуляти! Потім Ігор Насалик став народним депутатом і навіть зареєстрував законопроект з цього приводу. Щоправда, цей законопроект було вщент розгромлено експертами, тому він навіть не дійшов до розгляду. Здавалося б, черговий «проект століття Насалика» вийшов пшиком...
Аж тут нагодився Закон України «Про добровільне об'єднання громад». І знову пішла мова про об'єднання сіл і міста. І нікого вже не цікавить, що більшість сіл провели свої збори, сходи, віча і прийняли рішення об'єднуватись між собою – рівні з рівними.

Міська рада ініціювала обговорення проекту, де всіх ставлять під одне начало – міське. Одна біда – потрібно ще схвалення громади міста. Для цього група «зацікавлених осіб» спробувала реанімувати так звану Громадську Раду при міській раді. Цей орган вже два роки не збирався і не приймав жодних рішень, а тут раптом згадали про нього. Проте освятити підтримкою Громади проект «великого колгоспу» не вдалося. Далі – треба провести громадські слухання. Коли треба – чиновники міської ради можуть організувати повний зал. Але ж в даному випадку хотілося все зробити тишком-нишком.

Особливо цікаво виглядали листи для реєстрації учасників слухань: потрібно було поставити своє прізвище і підпис, а поруч була ще колонка – підтримую чи ні проект рішення. І на колонку цю не дуже звертали увагу, аж поки один з учасників не догледів і не виявив справедливого обурення...
З цього всього можна зробити два висновки:
1. Реформа в Україні і на Калущині потрібна. Але вона повинна проходити з дотриманням думки громад і на добровільних засадах.
2. Шулерів і наперсточників від влади потрібно гнати в три шиї. Тільки тоді у нас все вийде.

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: