Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Ігор Насалик вибрав мера. Калушани погодили | КАЛУШПРО

Переглядів: 2504

Мер-спадкоємець


Вибором міського голови калушани продемонстрували, що їх влаштовують ті процеси, які зараз відбуваються в місті, і вони готові довіритись «пораді» Ігоря Насалика попри те, що він залишив головування містом заради крісла у Верховній Раді, а тепер і заради крісла мера Івано-Франківська. Інший варіант зробленого вибору – калушани не ризикують вибирати зміни, адже немає жодних гарантій, що вони будуть на краще.
У результаті голосування повноцінним міським головою, без жодних приставок чи суміщення повноважень, став той, хто і сидів в мерському кабінеті останній рік – Ігор Матвійчук. Він впевнено переміг інших кандидатів, отримавши більше голосів виборців, аніж усі його опоненти разом взяті. Це, звичайно, набагато менше, аніж набрав на минулих виборах на мера Калуша Ігор Насалик. Але тоді (в 2010 році) в Насалика і суперник був лише однин, тож переможець за замовчуванням набирав 50%.
Зараз суперників у Матвійчука було п'ять, але жоден з них, як виявилось, не зміг йому скласти гідної конкуренції. Найбільше шансів на це було в Ігоря Очкура, але і він отримав втричі менше голосів, ніж переможець – 17,6% або 3745 виборців проти 11 804, які проголосували за Матвійчука. Також свої голоси калушани віддали Андрію Кравчуку (майже 11%), Ользі Сікорі (10,7%), Володимиру Савці (4,7%) та Ернесту Готлібу, за якого проголосувало менше 1000 жителів – 2,37 %, або 516 людей.
З обранням старого-нового міського голови масштабних змін у виконавчій владі очікувати не доводиться. Вона, швидше за все, і надалі складатиметься зі старої та перевіреної обойми, сформованої Насаликом.


Нова міська рада: менше депутатів – більше партій


Депутатами Калуської міської ради, кількість яких, згідно з новим законодавством зменшилась від 50 до 36 осіб, стали представники одразу восьми партій, половина з яких для міськради – нова. Так, знову своїх депутатів у міську раду завели «Батьківщина», «Свобода», Українська партія та Народний рух, натомість вперше у міській раді з'явилися представники «Автомайдану», «УКРОПу», «Солідарності» і «Самопомочі».
Найбільшу підтримку від калушан отримали представники Української партії та «Свободи» – 14,7% і 13%. Вони делегують у міськраду по 6 своїх висуванців. Більше 10% набрали «Солідарність» та «Батьківщина», в яких по 5 депутатів. По 4 депутати в раду пройшло від «УКРОПу» та «Самопомочі», по 3 – від «Автомайдану» та Народного руху. На межі подолання п'ятивідсоткового бар'єру був «Народний конт-роль», але цій партії для проходження не вистачило 80 голосів. Також близькою до подолання п'ятивідсоткового бар'єру була Радикальна партія – 4,4%.
Від «старих» партій (які були представлені у попередніх скликаннях) у міську раду пройшло 20 депутатів, від «нових» – 16. Та це умовний поділ. Із попереднього скликання у новообраній міській раді залишилось 10 депутатів, решта 26 у міській раді вперше. У відсоткових показниках міська рада обновилась на 73%. Якщо порівнювати минуле скликання з позаминулим, то тоді рада обновилась на 68% (34 «свіжих» із 50-ти). Найбільше нових облич цього разу завела «Свобода» – п'ять, четверо – «УКРОП» та «Самопоміч». Натомість найбільше «бувалих» депутатів у «Батьківщині» та Українській партії – по троє.

 


Також читайе:

Вибори в Калуші: нові обличчя чи стара монополія?

Майно та доходи кандидатів на мера Калуша



Для депутатів «Батьківщини» Романа Боднарчука та Віталія Джугана цей захід у міську раду вже третій. Абсолютними рекордсменами за кількістю депутатств є ще один представник «Батьківщини» Михайло Гаврилишин та Василь Вагілевич із Української партії. У них це вже четверте депутатство. На найвищий рейтинг Гаврилишина з-поміж усіх висуванців «Батьківщини», схоже, не дуже вплинув і скандал з агітацією за нього його підопічною.
У Вагілевича ж найвища підтримка виборців серед депутатів усіх партій – 35,5%. Більше ніхто з депутатів, що пройшли у міську раду, не набрав більше 30% голосів виборців. Високими рейтингами в себе на округах можуть похвалитися ще троє представників Української партії – Оксана Шутяк, Ігор Хемич та Руслана Вайда, а також Любомир Онуфрик із «Свободи» та Тарас Нижник із «Солідарності». За всіх них теж проголосували більше 25% виборців на округах. Найменше, щоб потрапити у міську раду, знадобилось усім трьом депутатам від «Самопомочі» (окрім «першого» номера) – Тарасу Ходаку, Ігорю Свистуну та Андрію Романіву – 12,2%, 12,1% та 11,9% відповідно.
Лише четверо з 36-ти депутатів – жінки. Якщо порівнювати з минулим скликанням, то не зважаючи на квоту у виборчих списках партій, частка жінок у калуському представницькому органі місцевого самоврядування скоротилась із 18% до 11% (було 9 жінок серед 50-ти депутатів).
Склад міської ради підштовхує до думки, що депутатство – це справа сімейна. У новій міській раді будуть брати – Олег і Тарас Нижники та сестри – Оксана Шутяк і Руслана Вайда, а також батько і син – Анатолій та Роман Боднарчуки. Усім вищепереліченим є сенс задуматись над об'єднанням у спільну фракцію. Щодо батька і сина, то наймолодшим депутатом міської ради є 23-річний син Ігоря Насалика – Максим. Втім не факт, що він таки обере депутатський шлях. Ігор Степанович таку маніпуляцію уже влаштовував, коли його син очолював список Української партії до міської ради у 2010-му. Найстаршим депутатом є уже згаданий Роман Боднарчук, якому 63. У раді будуть і однофамільці – «автомайданівці» Володимир та Віктор Павліви.


Непредставлений Калуш


Щодо виборів в Івано-Франківську обласну раду, то тут склалася ситуація, яку неможливо було уявити за попереднім виборчим законодавством. Калуш – найбільший райцентр області у найближчому скликанні Івано-Франківської обласної ради не буде представлений жодним кандидатом. Хоча від нашого міста до області найбільше набрали представники «Солідарності», але і вони незважаючи на 17,6% в Калуші,  до облради не проходять.

Варто відзначити на фоні наднизької явки (на 10% нижчої, аніж на минулих виборах) велику кількість зіпсованих бюлетенів тими, хто голосувати прийшов – загалом понад 3 тисячі бланків.
Тим, хто не став мером або депутатом, потрібно пам'ятати цитату із білборда однієї калуської кандидатки «Влада – не ціль, ціль – чесна влада» та гасло іншої партії, яка не потрапила у міську раду, – «Змусимо владу працювати чесно!». Не будучи владою, це робити все-таки легше.


Андрій КОГУТ

 

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: