Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Чи бути пам’ятнику Героям Небесної сотні біля пошти – вирішувати депутатам | КАЛУШПРО

Переглядів: 1590


Депутатська зустріч. День перший
Перш ніж винести питання щодо місця розташування пам'ятника на пр. Лесі Українки на сесію, в.о. міського голови Руслана Вайда та секретар міськради Роман Боднарчук вирішили обговорити це на депутатському зібранні.
Проте неочікувано на цю зустріч прийшли ще й громадські активісти. Цій обставині Руслана Вайда була не надто рада і навіть намагалася обговорення перенести, аргументуючи тим, що нема представників від усіх фракцій, зокрема УП. Сама ж вона, хоч і депутат від цієї політичної сили, на цій зустрічі, мовляв, присутня як заступник. Проте депутати наполягли на обговоренні, заявивши, що вони не бояться людей і готові їм надати слово.
Врешті Руслана Вайда поінформувала, що з цього питання вже пройдено всі етапи: 8.07.2015 року відбулися громадські слухання, 8.09.2015 протоколом затверджено оргкомітет, 17.09.2015 прийняте рішення сесії, 20.11.2015 оголошено конкурс і до 15 березня буде оголошено переможця. Тепер депутатам, за словами посадовиці, лише залишилось зробити прив'язку до місця спорудження пам'ятника, тобто до пр. Лесі Українки, бо при затвердженні бюджету на спорудження пам'ятника вже передбачили 400 тисяч гривень, але місця не вказали.
Ми як влада зробили все, щоб пам'ятник Героям Небесної сотні спорудити. У нас є проект, переможець, кошти передбачені, треба лише зробити уточнення до проспекту Лесі Українки. Якщо у вас інше бачення, то зі спорудженням пам'ятника ми знову відсунемося на рік-два. Вся відповідальність за це лежатиме на депутатах, і нехай до них громада ставить претензії, – акцентувала Руслана Вайда.

 

ОНЕДЫЛОК1


Проте громадські активісти, зокрема Петро Цюпа та Василь Питлик, нагадали владі, що по суті громадські слухання завершені не були, повторно вони мали відбутися ще у вересні. Натомість громаду усунули і все вирішили на сесії, хоча міський голова обіцяв, що будуть розроблені дві концепції – б-р Незалежності і пр. Лесі Українки. Зазначили також, що хоч проект на Незалежності і дороговартісний, але розпочинати його треба, оскільки там віддавна планувався цілий комплекс до Незалежності. В іншому випадку, на думку активістів, там будуть викуплені не окремі земельні ділянки, як це є на даний момент, а вся земля до самого Каменя.
На думку Василя Питлика, цей меморіальний комплекс вдало об'єднав би дві частини міста, а не стояв пусткою і заростав травами, які щороку перед Днем Незалежності на два метри підкошують.
Депутатів у свою чергу обурило те, що їм пропонують проголосувати за місце розташування пам'ятника біля пошти, не показавши ні проекту реконструкції площі, ні макету пам'ятника, тобто, по суті, за кота в мішку.
У результаті, обговорення, яке розпочалося у суботу, 12 березня, за участю 16 депутатів і громадських активістів, вирішили завершити у понеділок, 14 березня, уже з окремими представниками депутатських фракцій та громади.

Депутатсько-громадська зустріч. День другий
Цього разу був представлений і проект, і макети.
Як з'ясувалося, пропозиції на конкурс подав лише скульптор Ігор Семак, проте запропонував три варіанти пам'ятника. На двох композиціях під назвою «Оплакування» була зображена жінка, яка схилялася над вмираючим майданівцем, хрест і голуб. Проте переможцем визнали композицію, в центрі якої була фігура майданівця з прапором в руці, а також символи Майдану – дим, шина, щит і голуб. Її висота без постаменту, за словами скульптора, близько 2,5 метра. За ідеєю, пам'ятник має бути в бронзі, проте все залежатиме від ціни, адже зараз це може коштувати вдвічі більше, ніж у свій час пам'ятник Шухевичу.
Головний архітектор Роман Кузик також представив присутнім проект реконструкції самої площі. Вона має бути встелена бруківкою, передбачена також зелена зона, клумби, лавочки, освітлення, а сам пам'ятник – на місці фонтана.
Врешті і депутати, і представники громадськості знову висловили свої міркування.
Так, депутат Руслана Овсієнко (БЮТ) зазначила, що вона спілкувалася з багатьма калушанами і відсотків 90 не згідні зі спорудженням пам'ятника біля пошти.
На мою думку, пам'ятник Героям Небесної сотні має бути на площі Героїв біля флагштоку. Це історичне місце, тут відбувалися перші віча, тут поряд пам'ятний знак розстріляним учням торговельної школи. Цей монумент довершить загальний ансамбль. А біля пошти давайте облаштуємо відпочинкову зону з пам'ятником Лесі Українці і фонтаном. Чому інші міста, навіть Бурштин їх можуть мати, а Калуш – ні?
Євген Гірник зауважив, що варіант, який запропонував Ігор Семак і погодив оргкомітет, йому сподобався.
Ця концепція пам'ятника – універсальна і може вписатися будь-куди. Є пропозиції по б-ру Незалежності, по пр-ту Лесі Українки, по площі Героїв, тож давайте з визначенням місця не поспішати. Краще ще раз вивчити це і повернутись до громадських слухань, але вже з конкретними напрацюваннями.
Думку про те, що у влади і архітектури має бути концептуальний підхід, розроблений на роки, а не просто хаотичне розміщення пам'яток, висловив депутат Олег Савка (НРУ).
Оскільки є певна концепція стосовно б-ру Незалежності, то давайте і будемо розробляти поетапний план. Спершу викупимо приватизовані земельні ділянки, потім розробимо проект, відкриємо фонд і почнемо збирати гроші – в діаспорі, народного депутата, а якщо буде треба, то і з капелюхом підемо серед людей, – зауважив він.
Свої перестороги щодо спорудження пам'ятника біля центральної пошти висловив і депутат Олег Руско (УКРОП). Оскільки це приміщення належить приватній структурі, то нема впевненості в тому, що там буде завтра. «Сьогодні, до прикладу, на фасаді реклама секонд-хенду, а невдовзі ще секс-шоп відкриють, що тоді? – запитував депутат. – Це ж плювок Небесній сотні буде.
Точку зору виборців озвучив і депутат Олег Нижник (БПП). Багато з них, за його словами, вважають, що вже є пам'ятний знак Небесній сотні на вул. Сівецькій і ніякого пам'ятника не потрібно. Мовляв, що дають ті пам'ятники в кожному селі. Краще ці кошти спрямувати на щось необхідніше.
Вислухавши всі пропозиції, Руслана Вайда пообіцяла донести їх міському голові і резюмувала, що прийняття рішення, чи давати рух пам'ятнику на проспекті Лесі Українки, чи знову повертатися до першого етапу, тобто до громадських слухань, тепер у руках депутатів. Саме вони поставлять останню крапку у цій історії.
У будь-якому випадку довго очікувати на це рішення не доведеться, оскільки чергова сесія вже запланована на 25 березня.
Анастасія ВОЛЬСЬКА

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: