Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Хто на Прикарпатті найчастіше помирає від COVID-19: коментарі медиків

Переглядів: 643

Станом на 15 березня на Прикарпатті від COVID-19 померла 31 людина. Який вік померлих, чи були супутні хвороби та хто частіше хворіє – про це кореспонденти Суспільного запитали лікарів кількох медичних закладів, у яких зафіксували найбільше летальних випадків.

Наймолодші померлі – жінки віком 48 та 52 років – Косівська ЦРЛ

У Косівському районі минулої доби від коронавірусу померли четверо людей. Загалом з початку березня – 14, розповідає директор КНП "Косівська центральна районна лікарня" Дмитро Микитюк. Ще троє хворих з Косівщини померли за межами районної лікарні. Наймолодші померлі – жінки віком 48-ми та 52-х років, найстаршому було 82 роки. В середньому вік померлих – від 55-ти до 76-ти років.

"На сьогодні в нас лікується 116 осіб. В 94-х - підтверджений діагноз. 14 від’ємних результатів, але з цих 14-ти – дев’ятеро людей перебувають на кисневій терапії. Лютий-березень в нас менше 116-118 хворих не буває. Ми вже хочемо менше 110, щоб нам було легше, бо вже всі виснажені", – каже Дмитро Микитюк.

Наймолодшому померлому було 35 років – Калуська ЦРЛ

У Калуському районі минулої доби підтвердили смерть від коронавірусної інфекції дев’ятьох людей. Четверо з них були пацієнтами Калуської центральної районної лікарні. Завідувач паталогоанатомічного відділення Калуської ЦРЛ Василь Тимків розповідає, що переважно помирають хворі, яким 65 та більше років. Наймолодшому померлому було 35 років.

У середньому в день у медзакладі фіксують 2-4 смерті. У 90 % померлих пацієнтів – підтверджена коронавірусна інфекція.

"До цього практично не було, але вже є і молоді померлі. У 90% випадків в людей є якісь супутні патології: гепатити, цирози, якісь перенесені оперативні втручання, захворювання кишківника. Навіть якщо людина молодого віку – якась патологія в неї була. Казати, що людина померла саме від COVID-19 - неправильно, хоча коронавірус дуже сильно вражає всі органи. COVID-19 призводить до тромбування судин. Чому люди помирають, – переважно через тромбування легеневої артерії, через масивні тромбози", – розповідає Василь Тимків.

Помирають здебільшого люди віком 50+ – Івано-Франківська ЦМКЛ

У центральній міській клінічній лікарні протягом доби померло двоє пацієнтів із підтвердженим діагнозом COVID-19. Заступник головного лікаря Івано-Франківської ЦМКЛ Володимир Вовчук каже, що летальність COVID-19 збільшилася в порівнянні з 2020-м роком: 4,1 % на початку епідемії проти 5,4 % зараз. Помирають здебільшого люди віком більше 50 років.

"Вони вже мають супутню хронічну патологію. В цьому віці всі вже мають якісь патології, але найбільш небезпечні – цукровий діабет, гіпертонічна хвороба та зайва вага", – розповів Володимир Вовчук.

Частіше хворіють жінки, а помирають чоловіки – Руслан Савчук

Минулими вихідними на Прикарпатті з підтвердженим діагнозом COVID-19 померли 64 людей. У більшості хворих була пневмонія та супутні захворювання (цукровий діабет, легенево-серцева недостатність, кардіологічні проблеми), розповідає головний санітарний лікар області Руслан Савчук.

"У нас таких високих показників летальності ще не було як зараз. 30 летальних – це дуже багато", – сказав Руслан Савчук.

За його словами, частіше хворіють жінки, а помирають чоловіки. Переважно, це люди віком від 38-ми до 84-х років.

Основною причиною збільшення летальних випадків Руслан Савчук називає пізнє звернення пацієнтів до медиків: "Перші дні, коли людина інфікована. Немає ніяких симптомів, а коли вони з’являються, коли вже йде задишка – звертаються за допомогою зі значним ураженням легень. Люди списують на банальний грип, бо зараз епідсезон, і пізно звертаються за медичною допомогою".

 

Схожі матеріали за тегами: Прикарпаття ковід смертність причини

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: