Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

На Прикарпатті у чотирьох новостворених ОТГ цієї неділі відбудуться вибори

Переглядів: 696

17 грудня в Івано-Франківському центрі розвитку місцевого самоврядування в рамках заходу «До і після реформи» підбили підсумки року в частині впровадження реформи децентралізації на Прикарпатті, а також презентували досягнення об’єднаних громад.

На завершення 2018 року в області створено 31 ОТГ. Загалом площа ОТГ становить 23,3%. 26,6% територіальних громад області вже об’єдналися. Перспективний план формування територіальних громад області, затверджений Кабінетом міністрів України, на сьогодні покриває 97,6% території області. 23,9% мешканців Прикарпаття проживають в ОТГ, повідомляє прес-служба Івано-Франківської ОДА.

«Головним критерієм об’єднання громад усі чотири роки на Прикарпатті була не кількість, а якість об’єднання, реальна робота на покращення умов життя людей в ОТГ. Ми перетнули певний екватор. Половина громад від кількості, передбаченої Перспективним планом, вже створені. Спільна праця ОТГ, експертного середовища (Програми U-LEAD, DOBRE, Пульс, ПРООН), за підтримки влади, дала можливість отримати результати змін, які демонструють ОТГ. Багато роботи попереду, але напрямок обрано правильний, мотиваційний і за реформою децентралізації майбутнє європейської України», - відзначив директор Івано-Франківського ЦРМС Руслан Панасюк.

Він же додав, що лише у 300 навчальних та інформаційних заходах, організованих Івано-Франківським ЦРМС за 2018 рік взяли участь близько 11 тисяч представників різних галузей.

Окрім того, на стадії завершення процесу об’єднання перебуває об’єднана територіальна громада з центром в м. Долина.

У чотирьох новостворених прикарпатських ОТГ цього тижня, 23 грудня, відбудуться перші вибори - Коршівській, Букачівській, Вигодській та Новицькій. Також додаткові вибори депутатів відбудуться у сільських радах, які приєднались до вже працюючих Ланчинської, Рожнівської та Брошнів-Осадської ОТГ.

Нові громади та приєднання до діючих громад – це найпереконливіші докази ефективності реформи децентралізації. Адже саме побачивши успішну роботу об’єднаних громад, покращення послуг та інфраструктури, мешканці приймають рішення про створення ОТГ. Серед переваг об’єднання – збільшені бюджетні та фінансові можливості, повноваження, самостійність у прийняті рішень, отримання земель за межами населених пунктів та коштів державної підтримки для громад.

З 2014 по 2018 рік у 39 разів зросла державна підтримка на розвиток територіальних громад і розбудову їх інфраструктури. ОТГ Івано-Франківщини реалізували лише за кошти інфраструктурної субвенції в 2016 році - 41 проект на суму 21,8 млн грн, в 2017 році - 95 проектів на суму 43,2 млн грн, в 2018 році – 129 проектів на суму 58,4 млн грн. З 2-х у минулому році до 9-ти цьогоріч зросла кількість проектів ОТГ, які виграли конкурс і будуть профінансовані за кошти Державного фонду регіонального розвитку.

Загалом, в 2018 році в об‘єднаних територіальних громадах Прикарпаття реалізовано 151 проект місцевого розвитку за такими напрямками: 15 - інфраструктура закладів культури, 15 - спортивна інфраструктура, 10 - вуличне освітлення, 29 - інфраструктура дошкільної та шкільної освіти, 9 - адміністративні будівлі, ЦНАПИ, 8 - матеріально-технічна база комунальних підприємств ОТГ, 38 – дороги, 10 - інфраструктура закладів медицини, 2 – водозабезпечення, 2 - благоустрій територій ОТГ, 6 - розвиток туризму, 2 - розвиток дрібного фермерства, 2 - безпека і захист, 3 - планувальні документи.

Окрім того, 15 проектів від 13 ОТГ стали переможцями 9 обласного конкурсу програм та проектів розвитку місцевого самоврядування та отримають співфінансування наступного року.

Громади Івано-Франківської області активно взяли участь у двох раундах відбору на отримання допомоги у створенні або модернізації ЦНАП від Програми «U-LEAD з Європою». В результаті переможцями відбору стали 26 заявок. Станом на грудень 2018 року 10 громад вже розпочали співпрацю з Програмою.

Також в рамках заходу «До і після реформи» три прикарпатських об’єднаних громади – Витвицька, Більшівцівська та Нижньовербізька – презентували свої досягнення для журналістів, представників депутатського корпусу та громадського сектору.

Основний акцент представники громад зробили на реалізованих проектах завдяки розширеним повноваженням та більшому бюджетному ресурсу, які отримали в результаті впровадження реформи децентралізації.

Схожі матеріали за тегами: Прикарпаття.децентралізація підсумки

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: