Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

На Прикарпатті запустили «Платформу примирення» споживачів з підприємцями

Переглядів: 382

В Івано-Франківській області запрацювала «Платформа примирення», мета якої – вирішити споживчі спори без суду. Її запустили на базі консультаційних центрів районних та міських відділів обласної Держпродспоживслужби і презентували громадськості.

Про це розповів начальник управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області Олександр Грибик, інформує «Калуш ФМ» з посилянням на «Суспільне Карпати».

 Посадовець каже, що аналогів в Україні немає.

«Минулого року ми перші в Україні запустили консультаційні центри з питань захисту прав споживачів на місцях. Робота таких центрів полягає у тому, щоб роз’яснити права споживачів, повідомити суб’єкту підприємницької діяльності про проблему, а відтак максимально вирішити споживчий спір без адміністративного впливу. Тобто підприємець, розуміючи, що він порушує закон, має можливість добровільно задовольнити вимоги споживача, – каже Грибик. – Якщо ж господарюючий суб’єкт не погоджується, ми проводимо заходи державного контролю і даємо відповідні приписи. Вони обов’язкові до виконання. У випадку незгоди з приписом, можемо готувати позовну заяву до суду з метою відстояти інтереси і права громадян. Тогоріч у суді розглядали 12 справ».

За словами Грибика, робота консультаційних центрів результативна. Скажімо, у 2019-му році до управління захисту споживачів надійшло 834 звернення від громадян, але багато з них не стосувалися компетенції управління чи були неправильно оформлені. А вже у 2020-му – прийняли і розглянули 346 заяв.

Серед основних порушень прав споживачів Олександр Грибик називає невиконання умов договору, купівлю товарів чи послуг, скарги щодо комунальних послуг, занадто довгий ремонт автомобілів тощо. Споживачі часто не обізнані у тому, що можуть отримати компенсацію від підприємця за прострочення умов договору чи за кожен день усунення недоліків понад встановлений термін.

«Ми побачили, що на базі консультаційних центрів можна створити таку платформу, де би сторони конфлікту могли зустрітися і обговорити шляхи вирішення проблеми. Відтак, з допомогою наших консультацій знайти компроміс, не створюючи додаткових незручностей для обох сторін і максимально уникаючи адміністративного впливу. Такого альтернативного механізму вирішення споживчих спорів в Україні ще немає, але є європейський досвід. Його і намагаємося перенести і практикувати в Івано-Франківській області», – розповідає Олександр Грибик.

Функціонування «Платформи примирення» передбачає тристоронню вигоду. Для споживача – це скорочення терміну розгляду звернень громадян. Для бізнесу – зменшення адміністративного тиску, адже можна обійтися без перевірок. А для держави – зменшення соціальної напруги серед населення.

 

Схожі матеріали за тегами: Споживачі підприємці примирення

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: