Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Підготовчі роботи до Генплану Калуша йдуть до завершення. Є сподівання, що наступного року проектанти візьмуться за сам Генплан

Переглядів: 2052


Що ж саме зроблено впродовж двох років і чи можна сподіватися, що цього разу крапку над «і» у Генплані таки поставлять, радіо «Калуш ФМ» поцікавилося у начальника відділу у справах архітектури та містобудівної діяльності Калуської міської ради – головного архітектора Романа Кузика.


Нагадаємо, що 15 січня 2015 року депутати міськради (попереднього скликання. – Авт.) прийняли рішення про внесення змін до Генплану, яким фактично надали дозвіл на оновлення містобудівної документації. Зокрема, була затверджена Програма змін до Генерального плану Калуша на 2015-2017 роки, загальна вартість якої становила 2 млн грн. Складовою підготовчих робіт до Генплану була розробка топогеодезичної карти, тож на 2015-ий рік на її виготовлення додатково передбачили 800 тис. грн.


За словами Романа Кузика, спершу виконавчий комітет оголосив тендер на виготовлення топогеодезичної зйомки, але він не відбувся. Врешті від ідеї проведення тендеру відмовилися і дійшли згоди, що ці роботи виконуватиме КП «Земельно-кадастрове госпрозрахункове бюро Калуської міськради». Це було швидше і дешевше. Частину робіт бюро виконало у 2015 році, за що отримало 99 тис. грн, а частину – у 2016-му, отримавши аналогічну суму. І після завершення робіт у жовтні цього року виконавчий комітет міськради прийняв рішення про взяття на баланс виконкому топогеодезичної карти міста.


- На цей рік згідно з Програмою на підготовчі роботи до Генплану було передбачено 260 тис. грн. Тож частину з цих коштів вирішили спрямувати на виготовлення гірничо-геологічного обгрунтування та карти гірничо-геологічних обмежень, - розповідає головний архітектор. – Цю документацію до кінця лютого 2017 року має виготовити Калуський державний науково-дослідний інститут галургії, з яким у листопаді була укладена і підписана угода.


- І все-таки, Романе Володимировичу, чому так довго тривали ці підготовчі роботи, невже їх не можна було завершити ще у 2015 році і перейти безпосередньо до Генплану?


- Все, як завжди, впиралося в кошти. Місто сподівалося на фінансову підтримку держави й області. Адже ще у 2010 році, коли Калуш було визнано зоною екологічного лиха, серед іншого передбачалося державне співфінансування на виготовлення нової містобудівної документації. Запити про виділення коштів на розробку Генерального плану міста подавалися і в Департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури ОДА, оскільки це було передбачено одним з пунктів протоколу засідання робочої групи з проведення обстеження полігону токсичних відходів та Домбровського кар'єру за участі першого заступника голови ОДА від 4 листопада 2015 року. Зрозуміло, що у 2015-му на ці кошти ми не надто сподівалися, бо бюджетний рік уже закінчувався. Відповідно у цьому році ми надіслали повторний запит на співфінансування у співвідношенні 50 на 50, тобто просили виділити 1,5 млн грн. Але до цього часу ніяких коштів з області так і не надійшло. Тому наразі прийняли рішення, що цього року ми доробляємо карти, а 2017-го закладемо більше коштів і перейдемо до оголошення тендеру на Генплан.

 

DSC05051

 

Генплан Калуша зразка 1978-го року, за яким місто живе і досі

 


- Яке саме фінансування передбачено програмою на 2017-ий рік?


- 1,3 млн грн з міського бюджету і 1,5 млн грн – з обласного. Проте орієнтовна вартість Генплану становить 1 млн 670 тис. грн, окрім того, необхідно виготовити схему зонування території з планом червоних ліній, вартість якої близько 850 тис. грн, та історико-архітектурний опорний план, який коштує 100 тис. грн. Тобто на всі роботи, а їх виконуватиме переможець тендеру на Генплан, необхідно орієнтовно 2 млн 620 тис. грн.

 

- А якщо область і далі нічого не профінансує, то виготовлення Генплану знову відкладеться у довгий ящик?


- Думаю, що ні. Виходом з цієї ситуації буде збільшення місцевого фінансування і оголошення тендеру лише на Генплан. Я сподіваюся, що ці кошти при формуванні міського бюджету на наступний рік таки закладуть в повному обсязі. А за наявності додаткових ми розпочнемо і виготовлення схеми зонування та історико-архітектурного опорного плану. Якщо ж ні, то завершимо це у 2018-му.


- І насамкінець, Романе Володимировичу, чи з'являться з появою Генплану якісь нові підходи до розвитку міста?


- Новим Генеральним планом не буде передбачено розширення територій, оскільки у нас вже сформовані і затверджені межі міста. Проте ним буде запропоновано нові рішення розвитку Калуша в уже існуючих межах, зокрема, це може бути зміна функціонального призначення окремих територій. До прикладу, те, що було промисловою зоною, може стати житловою, а рекреаційна навпаки промисловою. Над цим працюватимуть проектанти, вони вивчатимуть території міста і, думаю, знайдуть нові можливості для розвитку.


Анастасія ВОЛЬСЬКА

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: